Cüneyt Arcayürek

Laf Kalabalığında Boğulan Gazze Politikamız...

20 Temmuz 2014 Pazar

Gazze’de yine çocuklar, kadınlar, insanlar İsrail bombalarıyla ölüyor.
Filistin’i ve orada yaşayan Arap “kardeşlerini” bu faciadan koparmak için Ortadoğu aslanı RTE ne yapıyor?
Aklına geleni hemen her gün bağıra çağıra söylüyor. Bu siyaset Türkiye’de Gazze faciası protestolarını kışkırtmaktan başka neye yarıyor?
İsrail’in kara harekâtını da sert sözlerle eleştirirken Batı dünyasının önde gelen liderleri; başta Obama ve Almanya Başbakanı Merkel, “İsrail’in nefsi müdafaa, kendini savunma hakkını kullandığını” açıklıyorlar.
İsrail’e karşı yalnız kalan, ama hemen her gün Batı’yı ve İslam dünyasını suçlayan nutuklar atmaktan başka bizimkinin hiçbir şey gelmiyor elinden.
Acz içindeki Başbakan RTE.
Batı liderlerinin açıklamalarını oyun diye niteleyip, bu yüzyılda yeni bir haçlı ittifakıyla karşı karşıyayız, diyor.
Hadi sen de çık ortaya bu yüzyılın Selahattin Eyyubi’si rolünü oyna.
Koltuğundan kalkarak, olamaz ya, böyle bir rol üstenmeye kalkacağının haberini aldığı anda, Atlantik ötesinden Berlin’e dek uzanacak çizgide bütün Batı âleminin otur oturduğun yerde diyeceğine...
...Türkiye sınırları içinde boğulup kalan ve kalacak olan, her yana ateş püsküren nutuklar atmaya devam et, içeriğinde bir karşılık bulacağına da kuşku yok...

***

Hadi diyelim ki kendinden menkul dünya liderliği özentiliğini Batı dünyası umursamıyor.
Cebinde Kuran, konuşmalarında durmadan yinelediği ayetlerle konuşan Ortadoğu’nun en büyük Müslüman lideri olduğunu söylemese de hareket ve konuşmalarıyla duyumsatmasına, İslam dünyasından tek bir devletin takıldığı bugüne dek işitilmedi...
Kendi söylüyor, söylediklerine kendi inanıyor, aziz ve Müslüman milletim de bu adamın diplomaside beş paralık değeri olmayan cart curtlarına inanıyor, yallah peşinde koşuyor.
ABD, Almanya, İngiltere, Fransa gibi Batılı büyükler RTE’nin bütün söylemlerine kulaklarını kapadılar.
Pekâlâ ya İsrail? Ankara’dan koro halinde yükselen aleyhindeki sesleri ve RTE’nin “İsrail bir gün akıttığı kanla boğulacak” gibi gelecek falcılığına soyunan tehditlerini de önemsemiyor.

***

Bu olağanüstü koşullarda Türkiye’ye gelen; önce Cumhurbaşkanı ile ve daha sonra Başbakan ile görüşen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, basın toplantısında
“Mısırlı kardeşlerimiz girişimde bulundu. İsrail tarafı 2012’de yürürlüğe giren ateşkesi yine kabul etti. Ama Hamas kabul etmedi. Filistin olarak bu ateskesi kabul etmemiz gerekiyor ki İsrail’i zora sokalım” dedi.
Mahmud Abbas, basın önünde özeleştiri yapıyor. Filistin’de yönetimdeki uyuşmazlıkların ateşkesi engellediğini açık ifadelerle söylüyor.
2012 ateşkes anlaşmasının içeriği ise şöyle:
“İsrail, Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’ne yönelik havadan ve karadan yürüttüğü saldırıları durduracak. Filistinli gruplar İsrail’e yönelik roket atışlarını sona erdirecek. İsrail’in kontrolünde bulunan Gazze sınırı 24 saat insan ve mal geçişine açılacak.”
Abbas’ın yeniden yürürlüğe girmesini istediği, 22.11.2012’de tarafların imzaladığı anlaşmayı bugün geri çeviren ise Filistin Başkanı’nın yanı başında duran, Hamas lideri Halid Meşal’ın yakın dostu ve destekleyicisi Başbakan RTE!

***

RTE, bugün dostu Hamas liderini bu veya benzeri bir ateşkese ikna edebilmek için parmağını oynatmıyor ve fakat Hamas gerçeğinin ateşkesi ve sürekli bir barış önünde engeli yadsıyamadığı için, Abbas’la basın toplantısında Filistin’de tarafların artık bir araya gelerek anlayış birlikteliği yapmaları gerektiğini söylemek zorunda kalıyor.
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, İsral’in Gazze’ye saldırısıyla ilgili olarak; “Bu sorun İsrail’e katil demekle, bağırmakla çözülmez” özetindeki haklı vurgulaması, tabii RTE’nin bir kulağından girip ötekisinden çıkmıyor bile.

***

İç ve dış uyarılar, açıklamalar neden RTE’nin umurunda değil?
Zira o, son olarak Gazze ve Filistin sorunuyla ilgili içten öneri ve açıklamalarının Batı ve İslam dünyasında da ciddiye alınmadığını, alınmayacağını da görüyor...
Ne ki ona seçimler arifesinde Müslüman halkımızın destek ve beğenisini kazanmak şimdilik yetiyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları