Bağış Erten

Öteki futbol ligleri

02 Mayıs 2018 Çarşamba

Seçim sürecine girdik ya, asıl şimdi sporun başı belada. Sadece oy toplama mevsimi değil bu, sporu kötüye kullanmanın da harman olduğu günler. Hele de tüm liglerin sonu yaklaşmışken... Seçim vaatlerinde artık bir satırbaşıyız. Takacaklar atkıları, atıp tutacaklar. Ama bunu yapabilmek için önce biraz memleket ahvalinden anlamak lazım sanki. Her şeye ‘FenerGassarayBeştaş’ üzerinden bakan, sadece onları gören ve yorumlayanlar gibi davranırsanız işiniz zor ey siyasiler. Seçim meydanlarını İstanbul’dan bakarak alamazsınız. ‘Ötekileri’ de bileceksiniz.
Anadolu futbolunun manşetinde bu aralar Ankaragücü var. Darbe hediyesiyle Süper Lig’e çıkan, sonrasında “Hükümet düşer, enflasyonu düşer, Ankaragücü düşmez” (kibar versiyonu) tezahüratıyla ünlenen başkent ekibi, 2012’de düşmekle kalmadı, bir alt lige dek yuvarlandı. Melih Gökçek ve Cemal Aydın travmalarının ardından küllerinden doğuyorlar. İşte son iki sezonda iki lig atlayıp Süper Lig’e döndüler bile. Büyük iş! Ha bir de Çaykur Rizespor TFF 1. Lig’den Süper Lig’e çıktı malum. Beyefendinin memleketi yeniden Süper Lig’de. Bu kadar başarısızlıktan sonra bakalım bu sefer biraz olsun ışık verecek mi? Her şeyleri var, ama şehir futbolu sevmiyor. Düşse de, kalsa da...
Bir alt ligde, yani 2. Lig’de bu hafta sonu acayip maçlar var. Futbolu gerçekten seven bir ülke olsaydık, Süper Lig kadar onları da konuşurduk. 2. Lig Beyaz Grup’ta ikinci Altay lider Gümüşhane’yle oynuyor. Kazanan bir üst ligde. 2003’te Süper Lig’den, 2011’de TFF 1. Lig’den düşen, yetmeyip 2015’te 3. Lig’e dek gerileyen İzmir’in en köklü temsilcilerinden namı diğer “Büyük” Altay yeniden yükselişe geçti. Basamakları hızlı çıkmak istiyorlar. Ama rakip de Aydın Doğan’ın bir zamanlar ismini verecek kadar özdeşleştiği, ama artık kendi kanatlarıyla uçan Gümüşhanespor. Bakalım kim gelecek? Diğer grupta da yangın söz konusu. Lider Hatayspor. Bırakın Süper Lig’i TFF 1. Lig’de bile çok az oynamışlıkları var. Midesine düşkünler onları Süper Lig’e bekliyor. Ama önce üçüncü Afjet Afyonspor engelini aşmaları gerek. Bu maçı bekleyen bir de ikinci Menemen Belediyespor var. Bakalım üçünden hangisi çıkacak? Pek çok siyasi parti, yokmuş gibi davranıyor ama yeri gelmişken hatırlatalım, 2. Lig Kırmızı Grup’ta Amedspor da var. Rasgelirseniz öcü sanmayın. Hâlâ oradalar ve yılmıyorlar. Yılmayacaklar da...
Buralardan kötü haberler de var. Yılların Karşıyaka’sı ve Mersin İdman Yurdu 3. Lig’e düştü. Vaat için futbol konusunu açmayın sakın, ellerinin tersiyle çarparlar bak.
3 Lig’de ise hesaplar karışık. Bir Manisa (Manisaspor) TFF 1. Lig’den düşerken diğer (Manisa BBSK) aynı lige çıkıyor. Kayseri formülü yani. Batık olan gidecek alta, yerini belediye destekli olan alacak. Aynısının bir de Gaziantep versiyonu var. Yapay Gazişehir takımını bize Antep’in takımı diye yutturmaya çalışıyorlar. Bu arada gitti benim küçüklüğümün ‘Ayıntapspor’u. İktidardan herhangi biri bu konuya girerse fırlatın terliği. Kayseri demişken, Erciyesspor amatöre düştü. Kayserispor’un yedeği kalmadı. Belediyede yaptıkları şirket usulünü burada uygulayamayacaklar. Geçmiş olsun. Bir zamanların örnek projesi Çanakkale Dardanel de amatörde artık. Kocaelispor son anda yırttı. Diyarbakırspor, pardon doğru ismiyle Diyarbekirspor yeniden yukarılara hevesli. Play-off’ta şansını deneyecek. Arda Turan’ın ‘memleketi’ Bayrampaşa da oralarda. Tüm liglerde zorlu bir play-off süreci olacak.
Daha bunun Süper Amatör’ü, BAL’ı var ve bir sürü ‘iç’ muhabbeti var. Yani bu anlattıklarım, gerçek memleket futboluna giriş sayılır. Boyalı basından medet ummayın boşuna. Bizde haberler Bizans’tan gelir, Bizans’a gider. O yüzden kendi çabanızla öğreneceksiniz. Siyaseti bulaştıracaksanız bile en azından bilerek yapın. Yoksa bir zamanlar zaten birinci ligde olan takımı birinci lige çıkarma sözü veren başbakanlara dönersiniz. Aman dikkat!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bu sezon o sezon değil 2 Eylül 2018
Herkes biliyor 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları