Gülengül Altınsay

Bu yazıyı okumayın

10 Mayıs 2018 Perşembe

Eğer gerçekler canınızı sıkıyorsa, ezberlerinizi bozuyorsa ve her koşulda siz zaten haklıysanız bu yazıyı okumayın. Boşu boşuna keyfinizi bozmayın. Çünkü bundan sonra söyleyeceklerim suya da sabuna da dokunacak cinsten.

Emir demiri keser mi?
Evet, diyelim ki A ve B takımları arasında bir derbi var. Maçın başından beri konuk B takımının oyuncuları sahaya atılan yabancı maddelerle taciz ediliyor. Hakem bu yüzden maçı ardı ardına durdurmak zorunda kalıyor. Şiddet daha da artıyor ve konuk takımın teknik direktörü kafasından yaralanıyor. Sahaya atılan cisimler durmuyor ve hakem maçı tatil ediyor.
Spora ilişkin her şeyin bittiği yer çünkü burası...
TFF buna göre karar verecekken, en tepeden siyasiler işe karışıyor ve onların ‘maç bırakıldığı yerden oynansın’ emri yerine getiriliyor. Bu arada, tekrar maçı yine ilk maçı tatil eden hakeme verilerek hakemlik kurumunun itibarı da yerle bir ediliyor. Ama buna itiraz eden yine yok.

Hangisi milat
Fakat masa başında hesaba katmadıkları ya da herhalde “Bastırırız, kuzu kuzu maça çıkarlar” dedikleri bir unsur var; B kulübünün iradesi... TFF kararını haksız ve adaletsiz bulan B kulübü tekrar maçına çıkmıyor. Resmi ve gayrı resmi bedelleri göze alıp itiraz hakkını kullanıyor. Bundan sonra olanlar ise acı bir komedi... Demokratik kuralların işlediği, sivil kurumların ağırlığının olduğu toplumlarda bu karar tartışılır, siyasetin ve toplumun değişik alanlarına örnek gösterilir.
Bizde öyle olmuyor... Bu kararın geçiştirilmesi ve itibarsızlaştırılması için seferberlik başlıyor. Muktedirlerin vicdanlarını körelttiği, güce tapar hale getirdiği zavallıları bir kenara bırakıyorum. Yine gücün borazanlığını yapanlara, ne oldukları iyice ortaya çıkanlara değinmeyi de gereksiz buluyorum.
Ancak vicdan-hak-adalet laflarını ağızlarından düşürmeyenler B takımının kararını küçümsemek için bin dereden su getiriyor. Her şeyi ‘para’ olarak gördüğü için olsa gerek, kararı ‘borsaya ve hissedarlara karşı sorumsuz’ bulanlar bile var... Hafiyeliğe ve doktorluğa soyunup futboldaki şiddeti yaranın büyüklüğüne indirerek saptırmaya çalışanlar ise tonla.
Ama en acıtıcısı, sivil toplumun itiraz hakkını savunması gereken cephedeki görmezden gelme tavrı... Karar sıcakken yazılan ‘penguen yazıları’...

Vicdanlara pansuman
Sonunda ne oluyor? Okumuş etmiş geçinen birkaç kişi sponsor biletleriyle gittikleri basket maçında başlarına sargı bezi sarıp B takımının teknik direktörünü sahtekâr konumuna sokuyor...
Vallahi başta bu komedyen bozuntuları olmak üzere bugünlerde çoğu kişinin sargı bezine ihtiyacı var. Gücün ve muktedirlerin posaya çevirdiği vicdanlarına pansuman yapmak için.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kim çürümüş? 18 Nisan 2024
Süper kriz 11 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları