En büyük kamuoyu yoklaması

11 Mayıs 2018 Cuma

Tehlike kapıyı çaldı. Golan tepelerinde füzeler çarpışıyor. İsrail büyük ağabeyinden aldığı işaretle savaşın tetikçisi olmaya çok hevesli olduğunu gösterdi. Büyük ağabey Trump İran’la yapılmış, tüm dünyanın alkışladığı çok taraflı anlaşmadan imzasını çekti. Böylece savaşın düğmesine bastı. Telgraf yöntemiyle yazıyorum, “tehlike büyüktür, nokta.”

***

Tablo ABD’nin bu kez yalnız kalacağını, Rusya’nın, bölge ülkelerinin bu gidişi hoş karşılamayacağını, ABD’nin Suriye savaşını bölgede hegemonyasını yeniden kurma savaşına dönüştürmek için kurduğu stratejinin sonuçlarının iyi olmayacağını gösteriyor. Telgraf yöntemiyle yazıyorum; “ava giden avlanır diye bir söz var bizde, nokta.”

***

“İktidar partisi Trump’ın Avrupa tarafından hoş karşılanmayan savaş kışkırtıcılığını kendisi için bir fırsata dönüştürmeyi deneyebilir” diyenler var. Bu türden yolların yöntemlerin ekonomiyi daha da içinden çıkılmaz hale getireceğini jölesi kulaklarından taşmış uzmanlar bile anlar. Muhalefet bu türden uçuk kaçık işlere karşı şimdiden önlem almalı, macera kapılarını kapatmalı. Telgraf yöntemiyle yazıyorum; “olacak işler değil bu işler, ama hazır olun her şeye, nokta”

***

Ekonomide alarm zilleri kulakları sağır ediyor. Gelir dağılımı makası hızla açılıyor, işsizlik artıyor, enflasyon durdurulamaz noktalardadır; dövizdeki yükseliş bir yandan borçları katlıyor, yatırımları önlüyor, öte yandan iktidar partisi vurguncuları, fırsatçıları koruyup kollayacak kararlarla cehaletini sergiliyor. Telgraf yöntemiyle yazıyorum; “iktidarı acilen durdurmak gerek, nokta.”

***

Bunalıma bu iktidar çözüm bulamaz, çünkü bakışı yanlış. Çözümünü içinde taşıyan krize ancak tümüyle farklı, kararlı yöntemlerle, Yunanistan’ın başına gelenlerden ders çıkarmış, Batı’nın kucağına düşmemeye öncelik verecek önlemlerle, halkçı, kamucu bir yoldan çıkış bulunabilir. Telgraf usulü yazıyorum; “çözümün öncelikli koşulu iktidardan kurtulmaktır, nokta.”

***

“İktidar partisi kendi eliyle bozduğu dağıttığı yargıdan paçasını kurtarabilmek için çare peşinde” diyorlar. Sık sık “gitmekten” söz eder olmuştur. En son “millet ‘tamam’ derse gideriz” söyleminin halktan aldığı 2 milyonluk sert yanıt da gösterdi, telgraf yöntemiyle yazıyorum; “gönderilmek kaderdir, kaçmak imkânsız olmalı, nokta”

***

Ama başka ihtimallerden de söz ediyorlar. İktidar partisi Irak’ta yapılacak seçimlerden sonra bir maceraya girişerek, “ulusal dava” tuzağına sık sık düşen muhalefeti peşine takabileceğini, böylece durumu düzeltebileceğini umabilir. Telgraf yöntemiyle yazıyorum; “tehlikedir, tehlikeli iştir, pirim vermeyin, nokta.”

***

Macerayı deneyenler maceranın içinde kaybolurlar. Bu noktadan sonra “tamam” deme cesaretini kendinde bulan, oyuna gelmeyeceğini gösteren halk sınıfları, yanlış yaparlarsa muhalefet partilerini de hizaya çekecek yetenektedir. Telgraf yöntemiyle yazıyorum; “tuzağa düşmeyin, oyuna gelmeyin, halk sorar, nokta.”

***

Sol ise en azından bu çerçevede uyarı görevini yerine getirebilir, gerçekleri anlatabilir, tuzakları gösterebilir, bu işleri küçümseyen, her zaman iktidar partilerinin nesnel destekçisi olmayı devrimcilik zannedenleri ciddiye almadan, kendini yakın gelecekte çıkacak fırsatlara hazırlayabilir.

***

Olaylar birbirini izliyor, gelişmeler hızlıdır. Cümle de öyle, kısadır, kesindir, kararlıdır: 2 milyonu küçümseyen yanılır, bir büyük kamuoyu yoklamasının inkâr kabul etmez sonucudur; herkes duysun, bilsin...
Telgraf yöntemiyle yazıyorum; “tamam, ‘artık yeter’ dedi halk, sihir bozuldu, ama tehlike geçmedi daha, nokta.”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları