Yazlık değil sanki askeri üs

Okluk’taki Cumhurbaşkanlığı yazlık konutunun etrafındaki özel mülklerin de “güvenlik” gerekçesiyle kamulaştırılacağı ileri sürüldü. Yöre halkı “Korktuğumuz başımıza geldi” dedi. CHP, “Adeta askeri üs gibi” açıklamasını yaptı.

Yayınlanma: 24.09.2018 - 23:43
Abone Ol google-news

Çevre kıyımıyla gündeme gelen Marmaris Okluk’taki Cumhurbaşkanlığı yazlık sarayı için, güvenlik gerekçesiyle etrafındaki özel mülklerin de kamulaştırılacağı, bunun için ağaç ve bina sayımına başlandığı belirtildi.

Okluk’taki 300 odalı yazlık saray inşaatı, sık sık çevre katliamıyla gündeme gelmişti. Yurttaşlar ekonomik krizin etkilerini derinden hissederken ve sık sık “kamunun tasarrufa gideceği” söylemleri kullanılırken, saray için 40 bin çam ve sığla ağacı kesilerek yol açıldığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca 3 hilal görünümünde olması planlanan kumsal için de Karadeniz kıyısındaki Şile’den dev tankerlerle kum getirildiği ve denizin doldurulduğu öne sürülmüştü.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın danışmanlığını yapan ve bölgede yaşayan Can Pulak, “Korktuğumuz başımıza geldi. Okluk Koyu kamulaştırılarak halka, deniz turizmine ve mavi yolculuğa kapatılacak” dedi.

Bölgede yaşayan ve inşaata tepkisini sık sık dile getiren Can Pulak, koyda günlerdir ölçüm yapıldığını, ağaçların, binaların işaretlendiğini duyurdu. Deniz turizmine hizmet eden lokantaların, baba topraklarını işleyen köylülerin kamulaştırma sonucu yerlerinden edileceğini vurgulayan Pulak, “Bu yapılabilecek çok büyük bir yanlış ve çok büyük bir hatadır. Yerli yabancı denizciler, yatçılar, doğaseverler artık bu güzel ve muhteşem koydan yararlanamayacaklar” dedi. Benzer bir kamulaştırma talebinin 1991 yılında Özal’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde de geldiğini ve güvenlik gerekçesiyle Okluk, Sazanlı, İngiliz ve Hırsız koylarının kapatılmasının istendiğine dikkat çeken Pulak, “Ancak Özal buna izin vermemiş ve vatandaşlarla birlikte yüzerek buralarda turizmin devam etmesini sağlamıştı” diye konuştu.

Bugün geçimlerini deniz turizminden sağlayan tüm kişi ve kuruluşları da, yaşananlara sessiz kalmakla, olanları korkuyla izlemekle eleştiren Pulak, yalnızca Okluk koyunun değil, tüm koyların ve Gökova ile Hisarönü körfezlerinin de korunması gerektiğini kaydetti. Pulak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şöyle seslendi: “Lütfen bu gereksiz işlemi hemen durdurunuz. Kraldan fazla kralcı bürokratların Türk turizmine ve denizciliğine verdikleri büyük zarara mani olunuz. Turizm Bakanı, parlak nutuklar atmak yerine parlak kararların alınmasına katkı sağlayınız. Sağlayınız ki, korumak ve geliştirmekle yükümlü olduğunuz turizmimiz daha fazla zarar görmesin.”

CHP: ASKERİ ÜS GİBİ BLOKAJ KONULMAK İSTENİYOR

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de bölgede görüştüğü yurttaşların gelişmelerden son derece rahatsız olduğunu söyledi. Daha önce Hazine’ye ait yerlerin Özel Çevre Koruma Bölgesi, son olarak da özel güvenlik alanına dönüştürüldüğünü bildirdi. Şimdi de yurttaşlara ait alanların kamulaştırılmak istendiğine dikkat çekerek, “Anlaşılan sarayın etrafında kimse istenmiyor. Özel güvenlik hattı çekiliyor. Adeta askeri üs gibi, etrafına blokaj konulmak isteniyor. Bunu yaparlarken de her şey kılıfına uyduruluyor” diye konuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler