Ergene’nin kanı

Geri Dönüşüm Tesisi'nin zehri Çorlu Nehri'nden aktı.

Yayınlanma: 04.10.2018 - 23:07
Abone Ol google-news

Uzun zamandır zehir saçan Ergene Nehri’nin kolu Çorlu Deresi fabrika atıkları nedeniyle kırmızı akmaya başladı. Tekirdağ Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri dereye atıkların bırakıldığı yeri tespit etmek amacıyla yaya olarak dere boyunca 5 kilometrelik tarama yaptı ve bir bölümü toprak altında yaklaşık 2 kilometrelik döşenen bir geri dönüşüm tesisine beton hat tespit etti.
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, bu sorunların sürekli yaşandığını belirterek “Denetimler artırılmalı, cezalar caydırıcı olmalı” dedi.

Istrancalar’dan başlayıp Ege Denizi’ne dökülen Ergene Nehri yıllardır can çekişiyor. Çorlu - Çerkezköy - Lüleburgaz civarındaki sanayi tesisleri Ergene Nehri’ne yıllardır atıklarını deşarj ediyor. Nehirde canlı kalmadı. Bu kez çevre kirliliği Çerkezköy’de doğan ve Muratlı ilçesi İnanlı Mahallesi’nde Ergene’ye katılan Çorlu Deresi’nin önceki gün tamamen pembe ve kırmızı renkte akmasıyla gözler önüne serildi.

Cezalar artırılmalı

Jandarma ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, dereden numune aldıktan sonra yaya olarak dere boyunu tarayıp nehre beton boru sistemiyle atık salan tesisi tespit etti. Atığı dereye verdiği tespit edilen işletme hakkında adli ve resmi işlemler başlatıldı.

Derenin hızlı akan bölgelerinde ise suyun rengi normale döndü. Gazetemize konuya ilişkin açıklama yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Mesele süreklilik arz ediyor. Yine fabrikalardan bir tanesinin çevreyi düşünmeden yaptığı bir hareket bu. Denetim artmalı. Bunu çözmenin başka yolu yok. Maalesef şirketler arıtma tesisi masraflarındansa böyle yapıyor. Denetimlerin kesinlikle artması gerek. Cezalar da yasal düzenlemelerle caydırıcı hale gelmeli ve caydırıcı önlemler artmalı” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler