1800 yıllık bilge: Yarım kilosu 30 bin TL’ye satıldı

‘Umay Nine’ zeytin ağacından elde edilen yarım litre zeytinyağı 30 bin TL’ye müzayedede satıldı.

Yayınlanma: 17.11.2018 - 21:54
Abone Ol google-news

İzmir Seferihisar’da 500 yaş ve üzerinde olan 200 ağaç, belediye tarafından tespit edildi. Umay Nine ağacı, ismini Buket Uzuner’in kitap karakterinden alıyor. Aynı ağaçtan elde edilen zeytinyağı geçen yıl yarım litresi 22 bin liraya satılmıştı.

Milattan Önce 2000 yılına dayanan Teos Antik Kenti’nin koynundaki 1800 yaşındaki Umay Nine adlı zeytin ağacı yıllara meydan okuyor. Bu ağaçtan üretilen zeytinyağının yarım litresi 30 bin liraya müzayedeyle satıldı. Teos Antik Kenti’nde gerçekleşen o müzayedeye katıldık, Umay Nine zeytin ağacıyla tanıştık.

İyonya’nın 12 Antik Kenti’nden biri olan Teos’un tarih kokan kapılarından geçiyoruz. Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen Tarım Şenliği’nin 2. günündeyiz. Tarihi kentin uzun ince yollarından geçerken karşımıza ilk olarak 1800 yaşındaki Umay Nine adlı zeytin ağacı çıkıyor. Umay Nine’ye ilgi yoğun. Sarılanlar, fotoğraf çektirenler... Antik tiyatroya doğru ilerliyoruz. Bu sene 3. kez düzenlenen zeytinyağı müzayedesi için hazırlıklar sürüyor. Müzayedeye katılanlar yerlerini çoktan almış. Slow Food Türkiye Kurucu Başkanı Nedim Atilla, müzayedeyi gerçekleştirmek üzere zeytinyağlarının yanına gidiyor. Mikrofonu eline alan Atilla katılımcılara önce mini bir koku testi yapıyor. Testin ardından yüzlerce yılı kalbinde taşıyan zeytin ağaçlarından üretilen zeytinyağları tadım yapılmak üzere sırasıyla dağıtılıyor.

Koku testi
Atilla, iyi bir zeytinyağını anlamak için 3 kritere dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor. Yağın yakarlığı, kokusu ve tadı... Zeytinyağlarını tadarken önce derin kokusu geliyor, sonra da boğazımız yanıyor. Ardından 20 ayrı grup ve 151 şişe zeytinyağının satışı peş peşe gerçekleşiyor. Düşük fiyattan açılan zeytinyağları için Seferihisar’ın çeşitli beldelerinden gelen katılımcıların numaraları bir bir kalkıyor, fiyat yükseliyor. 500 yıllık bir ağaçtan elde edilen zeytinyağı ortalama 1000 TL’den satılıyor.
Sıra 1800 yaşındaki Umay Nine’nin zeytinlerinden elde edilen yarım litrelik zeytinyağına geliyor. Atilla, 5 bin TL fiyat vererek müzayedeyi açıyor. En son 30 bin TL fiyat veren iş insanı Salih Değerli kazanıyor. Değerli, torunu Sami Değerli’yle birlikte gelmiş. Atilla, zeytinyağının ne kadara alındığının önemli olmadığını, önemli olanın zeytinin değerine dikkat çekmek olduğunu belirterek müzayedeyi kapatıyor.


Çocuklara burs olacak

Müzayedenin ardından 47 bin 750 TL toplandığını belirten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu parayla ilçedeki çocuklara burs vereceklerini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Bu kent tarihinin yanı sıra aynı binlerce yaşındaki zeytin ağaçlarına da ev sahipliği yapıyor. Biz bu iki mucizenin bir araya gelmesini sizlerle buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu fikir zeytinin ve zeytin ağacının ne kadar kıymetli olduğunu göstermek için ortaya kondu ve oradan yola çıktık. Gerçekten mucize ağaçtan bahsediyoruz. Ölümsüz deniyor zeytin ağacına.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler