Temiz nefes umudu: Düzenleme geri çekildi

Filtresiz termik santralların havayı kirletmesinin önünü açan düzenleme geri çekildi.

Yayınlanma: 14.02.2019 - 22:29
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasada yer alan ve baca gazı filtresi olmadan çalışan kömürlü termik santralların iki yıl daha havayı kirletmesine izin veren madde metinden çıkarıldı. Özellikle termik santralların bulunduğu illerde büyük tepki çeken 45. madde, tüm partilerin ortak önergesiyle komisyona geri çekildi. Düzenlemeye karşı başlatılan kampanya kapsamında 60 binden fazla imza toplanmıştı.

TBMM Genel Kurulu’nda dün görüşülen ve yılda 1100 erken ölüme neden olabilecek 45. madde, TBMM’deki tüm siyasi partilerin verdiği ortak önerge ile geri çekildi. 2013 yılında kömürlü termik santralların özelleştirilmesinin ardından, bu santralların çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019 yılının sonuna kadar süre tanınmıştı. Bu süre içerisinde santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan altı yıl boyunca zehirli gazları doğrudan havaya saldı. 45. maddenin geri çekilmesiyle kirliliğin iki yıl daha devam etmesinin önüne geçildi. Bu sayede Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Muğla, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta bulunan en az 10 santral 2019 sonuna kadar tüm çevre yatırımlarını tamamlamak zorunda.

Tekrar gündeme gelmesin
Türk Tabipleri Birliği’nden Doç. Dr. Gamze Varol, kararın hava kirliliği ile mücadelede önemli bir adım olduğunu belirtti. Varol, “Bu karar, kanser dahil birçok hastalığın ve erken ölümlerin önüne geçmek için atılan önemli bir adım. ‘Sağlık, iki yıl daha beklemez’ dedik, kazandık. Yetkililerin hava kirliliği konusundaki hassasiyetinin devam etmesini ve hava kirliliğine neden olan kaynakların en aza indirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram “Meclis genel kurulu, büyük bir yanlıştan döndü ve belki de Anayasa Mahkemesi’nden, anayasanın 56. maddesinde yer alan Sağlıklı ve Dengeli bir Çevrede Yaşama hakkının ihlali nedeni 3. kez geri dönecek bir 45. madde düzenlemesini geri çekti. Madde bir daha gündeme gelmesin ve tüm santrallar derhal yatırımlarını yaparak, hava kirliliği nedeni ile daha fazla erken ölümün nedeni olmasın” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler