‘Tek adam talimatıyla yağma planları hazırlanıyor’

Mimarlar Odası Başkanı EYÜP Muhcu Trabzon’da hükümete yüklendi. Muhcu, doğal alanların saldırı altında olduğunu ve bütün yaşam alanlarına yapılan saldırının kafa karışıklığı değil tercih olduğunu savundu. “Burada yağma, köşe dönmecilik, vurdumduymazlık ve rantçılık var” dedi.

Yayınlanma: 20.08.2017 - 21:04
Abone Ol google-news

Mimarlar Odası’nın anayasal uyarı ve denetim görevini yerine getirdiği için talan odaklarının açık hedefi haline getirildiğini söyleyen Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütün kamuoyundan gizleyerek kapalı kapılar ardından yağma planları hazırlamaktadır. Bu operasyonlar, tek adamın talimatlarıyla yürütülmektedir” dedi.

Mimarlar Odası Genel Merkezi tarafından Trabzon’da düzenlenen “Kıyı Bölgelerine Mimarlık, Karadeniz’in Doğa ve Tarih Değerleri Risk Altında” konulu toplantıda, Karadeniz’de yaşanan çevre sorunları, kültürel ve tarihi eserlerin durumu tartışıldı. Burada konuşan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, doğal alanların saldırı altında olduğunu ve bütün yaşam alanlarına yapılan saldırının kafa karışıklığı değil tercih olduğunu savundu. “Burada yağma, köşe dönmecilik, vurdumduymazlık ve rantçılık var” diyen Muhcu, “İşler tek adam talimatıyla yürütülüyor. 1980’den sonra kurallı işletilen yağma düzeni, son dönemlerde kuralsız işletiliyor. Büyük projeleri gerçekleştirmek, sit alanları, tabiat koruma alanları, milli parklar gibi özel alanlara müdahale için yasalar değiştiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütün kamuoyundan gizleyerek kapalı kapılar ardından yağma rant planları hazırlamaktadır. Bütün bu operasyonlar KHK torba yasalarıyla, tek adamın talimatlarıyla yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

‘Karadeniz’e göçe teşvik’

“Karadeniz’in demokrafik yapısı değiştiriliyor” diyen Mimarlar Odası Genel Başkanı Muhcu, “Ortadoğu’dan Karadeniz’e göç, devlet eliyle teşvik ediliyor. Trabzon’a uçakla gelenlerin yüzde 50’si Arap kökenli. Bölgeye davet edilen Arap işadamları, buranın Ortadoğululaşmasında rol alacak” ifadelerini kullandı. Milli parklar, yeşil alanlar, kıyılar ve sahillerin yerleşime açılması için birçok statünün kaldırıldığına dikkat çeken Muhcu, “Bizler ve duyarlı yurttaşlar davalar açma yoluna gitmiştir. Karadeniz’de sürdürülen hidronükleer ve termik santraller deniz dolgu alanlarının oluşması ile madencilik faaliyetlerinin tahrip edilmesine neden olmuştur. Yargının verdiği iptal kararları yerine getirmeyen yöneticileri uyarıyoruz. Karadeniz’in daha fazla sürüklenip kaosa gitmesini istemiyoruz” diye konuştu. Muhcu, orman yangını ve tabiat parkındaki yapılaşma ile gündeme gelen Çamburnu tartışmasına da değinerek, yasalarda eksiklik olsa bile Çamburnu’na inşaat yapılamayacağını söyledi.

‘Talan odaklarının hedefi’

Mimarlar Odası’nın talan odaklarının açık hedefi haline getirildiğini söyleyen Eyüp Muhcu, “Siyasal yapı, medyayı kullanarak meslek kuruluşlarını siyasi baskı altına almaya çalışmaktadır. Mimarlar Odası’nın saygınlığını zedelemeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır” dedi. Muhcu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karar ve uygulamalarının tartışmaya açılmasını, doğal sit alanlarındaki yapılaşma girişimlerinin son bulmasını, meslek odaları raporlarının dikkate alınmasını, bilime aykırı plan ve kararların yürürlüklerinin durdurulmasını ve çalışmaların saydam olmasını istediklerini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler