Muğla'da kömürün bedeli: Köylü yetiştirmezse kentli ne yiyecek?

Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) çatısı altında gerçekleştirilen ve 2 gün süren “Kömürsüz Muğla İçin” paneli bugün sona erdi. Milas ve Yatağan Turgut’da düzenlenen panelde kömürle elektrik enerjisi üretiminin kente verdiği zararlara dikkat çekildi. Etkinliğe katılan bir yurttaş, "Toprağımızı kente elektrik sağlamak için yok ediyorlar. Peki, köylü yetiştirmezse ya kentli ne yiyecek?” dedi.

Yayınlanma: 29.07.2019 - 15:23
Abone Ol google-news

 

Panele, maden ocaklarının genişlemesi sebebiyle evlerinden olan Muğla'nın Hüsamlar, Ekizköy, Çakıralan, Hacıpayamlar, Eskihisar, Turgut Mahalleleri'nden birçok vatandaşın yanı sıra CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Burak Erbay, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da katıldı. MUÇEP’in ve TEMA’nın gerçekleştirdiği çalışmaların paylaşıldığı panelde söz alan Ekizköy’den Aytaç Yakar isimli yurttaş, “Kömür bu elimdeki bir demet çiçeğin hakkını verebilir mi? Veremez. Ama evimizi, köyümüzü, her şeyi yok ettiler. İkinci defa yerimizden olmak istemiyoruz. Devletimiz, milletimiz bizim arkamızda olsun istiyoruz. Gerekirse cumhurbaşkanımıza kadar gideceğiz ama ikinci defa yerimizden edilmeyi kabul etmeyeceğiz.” derken, Ekizköylü Nuray Onur “İki çocuğum var. Köyümüzün topraklarından besledim. Bir evlik toprağım yok, ama köylümün toprakları sayesinde okuttum. Şimdi toprağımızı kente elektrik sağlamak için yok ediyorlar. Peki, köylü yetiştirmeyince ya kentli ne yiyecek?” dedi. 



Etkinlikte söz alan CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ise, kentin önemli gelir kaynaklarından kömür işletmelerinin ve santrallerin zeytinciliği olumsuz yönde etkilemesiyle beraber; termik santrallerin bulunduğu ekosistemi bozarak Maden Havalarının yeraltı ve yer üstü su kaynaklarına zarar verdiğini, bu durumun ilerleyen yıllarda Milas ve Yatağan’ın ötesinde Bodrum’da dahil kaynak sularını azaltacağını ve tarımda çiftçilerin sulama suyu problemi yaşayacağına değindi.



Muğla’nın her köşesine zarar veriyor

Fosil yakıtlara karşı mücadelenin önemini vurgulayan MUÇEP temsilcileri ve katılımcılar tarafından Kömüre karşı Mücadele ve Çözüm Önerileri kısmında Kent Konseylerine bağlı Kömürsüz Muğla Çalışma Grupları kurulması, kömürden etkilenen köyleri temsil edecek mahalle meclislerinin hayata geçirilmesi, bölge belediyelerinin ortak eylem planı oluşturması ve bölgede adil dönüşüme yönelik üretici kooperatifleri ile yenilenebilir enerji kooperatifleri gibi ortak sorumluluk alanlarıyla somut adımların atılması gerektiği belirtildi. Panel milletvekilleri, yerel yönetim temsilcileri, STK üyeleri ve katılımcıların hep beraber “Kömürsüz Muğla İçin” pankartı açmasıyla sonlandı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler