Çukurova Kitap Fuarı açıldı

TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle Adana Büyükşehir Belediyesi ve Altın Koza'nın katkılarıyla düzenlenen ''Çukurova 4. Kitap Fuarı'' ile ''Eğitim 2011 Fuarı'' açıldı.

Yayınlanma: 11.01.2011 - 14:32
Abone Ol google-news

TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki açılışta yaptığı konuşmada, 170 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen Çukurova 4. Kitap Fuarı'nda 57 kültür etkinliği düzenleneceğini söyledi.

İpek Çalışlar, Altan Öymen, Can Dündar, Gülten Dayıoğlu, Ahmet Telli, Selim Temo, Ataol Behramoğlu, Muzaffer İzgü, Yekta Kopan, Turgut Özakman, Ayşe Kulin, Canan Tan, İskender Pala, Mehmet Yaşin, Sevgi Özel, Mine Soysal, Şükrü Erbaş'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 300 yazarın okurlarla buluşacağını belirten Ersözlü, eş zamanlı düzenlenen Eğitim 2011 Fuarı'nın da öğrenciler ve velileri, üniversiteler, özel eğitim kurumları, kurslar ve yurt dışı eğitim kurumları temsilcileriyle buluşturacağını kaydetti.

Edebiyat müze ve kütüphanesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Adana'nın, yüreğindeki edebiyat ve estetik birikimiyle her zaman Türkiye'nin öncüsü olduğunu vurguladı.

Kentin her zaman sanat, estetik ve edebiyat üreten bir bölge olduğunu ifade eden Kula, şöyle devam etti:

''Son dönemde yapılan araştırmalar, dünya edebiyatının kurucusu kabul edilen Homer'in bile bu bölgeden olduğunu kanıtlamıştır. Edebiyat üzerinden tarihi bir yolculuğa çıkılacak olsa Karacaoğlan, Dadaloğlu, Orhan Kemal, Yaşar Kemal ve diğer nice büyük edebiyatçılara doğru geniş ve derinlemesine bir yolculuk yapılabilir.
Bakanlık ve müdürlük olarak edebiyat alanında Türkiye'de yepyeni 5 önemli adım ve atılım gerçekleştiriyoruz. Edebiyat müze ve kütüphaneleri kuruyoruz. Müze, edebiyatın tarihi birikimini içerecek. Adana'da Anadolu tarihine koşut olarak, bin yıllık edebiyat birikiminin özgün yazma eserlerinin tıpkı basımlarını yapacağız.''

Edebiyat bölümünü de yazma eserler ve güncel edebiyatla ilgili tüm estetik edebiyat birikimini yansıtacak biçimde tasarladıklarını anlatan Kula, ''Umarız Adana'da edebiyat müze ve kütüphanesi 1-1,5 ay içinde hazır hale gelecek. Türkiye'de ilk açılış burada yapılacak'' dedi.

Kuruluş çalışmaları süren ''Edebiyat evleri''nin de Türkiye'deki, yazar, eleştirmen, çevirmen, yayınevleri ve telif ajanslarını bir araya getirecek kuruluşlar olacağını belirten Kula, ''İstanbul ve Ankara'dan sonra umarız Adana'da açacağız. Adana'daki sanat sokağına bir edebiyat-sanat evi çok yakışır. Bir Yılmaz Güney Sinema Müzesi de son derece yakışıklı olur'' dedi.

Türkiye'nin okuma oranını belirlemek ve edebiyat haritasını çıkarmak için çalışmaların sürdüğünü belirten Kula, ''Edebiyat üretimini özendirmek ve geliştirmek için Edebiyat Teşvik Programı'nı gündeme koyuyoruz. Türkiye'de ilk kez 1 milyon TL ile başlayacağız. Geçim ve zaman sıkıntısı nedeniyle yazımını gerçekleştirmeyen yazar ve yazar adayları başvurup yararlanabilecekler. Türk edebiyatı dünyaya açılıyor. Bir Türk kitabını yabancı dilde yayınlamak isteyen yayınevine, 10 bin avroya kadar destek veriyoruz. Şimdiye kadar 520 adet yayınlandı'' diye konuştu.

Korsan sıkıntısı

Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Kocatürk, sektörün büyüklüğünün, yaklaşık 1 milyar 150 milyon dolar olduğunu belirterek, ''Sektörümüzde geçmişte 400 milyon dolar olan, bugün yapılan çalışmalarla 300 milyon dolara inen bir korsan kaybı var. Yaptığımız çalışmalara devletin dikkatini buraya çekerek, İstanbul, Ankara ve İzmir'de organize suç örgütü olduğunu belirledik ve devletin el atması için çaba harcadık. Emniyetimiz son 2 yılda ciddi çalışmalarla, teknik takibe aldıkları örgütü çökertme noktasında önemli başarılar elde ettiler'' dedi.

Türkiye'de yılda 400 milyon kitap basıldığını belirten Kocatürk, ''Nüfusa bölünce, kişi başına 6-7 kitap düşüyor. Bence Türkiye okuyor. Okumasa bu kadar büyük fuarlar düzenleyemeyiz'' diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da Adana'nın edebiyatta ve sanata rakibinin, İstanbul olduğunu söyledi.

Adana'da kurulan edebiyat müze ve kütüphanesine Yaşar Kemal'in isminin verilmesinin düşünüldüğünü ifade eden Aldırmaz, ''Bugün gazetede çıkan habere göre, Üstat, Bakanımızı arayarak, 'Lütfen ismi Karacaoğlan olsun. Çünkü o olmazsa, ben olmazdım' demiştir. İşte Adana'nın büyüklüğü ve değerleri. Tüm edebiyatçılar ve sanatçılar önünde saygıyla eğiliyorum'' dedi.

Daha sonra, Adana Valisi İlhan Atış ile protokol üyeleri, fuarı gezdi. Fuarlar, 16 Ocak tarihine kadar açık olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler