Mınbiç sorununda Erdoğan-Trump arasında çekilme(me) trafiği

Trump ile Putin’in kritik buluşması öncesinde Erdoğan ve Trump telefonla görüştü. Ankara, YPG’nin Mınbiç’ten tamamen çekilmediği görüşünü iletti.

Yayınlanma: 16.07.2018 - 23:50
Abone Ol google-news

Dünyanın gözü ABD Başkanı Donald Trump ile Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Helsinki’deki kritik buluşmasındayken, zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonla görüştü. Erdoğan ve Trump, görüşmede Papaz Brunson ve Fethullah Gülen’in durumu da dahil adli işbirliği sürecini de ele aldı.

Bin kişilik beklenti

Telefon görüşmesinin ardından şu açıklama yapıldı: “Görüşmede, Brüksel’deki NATO zirvesinde ele alınan konuların takibinin önemine değinen iki lider Suriye’deki gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulunmuşlardır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in Helsinki’de yapacakları görüşmenin önemine işaretle, başarı dileklerini ifade etmişlerdir. Görüşmede, Mınbiç konusundaki ortak yol haritasının uygulanmasının, Suriye meselesinin çözümü için işbirliğine önemli bir katkı sağlayacağı vurgulanmıştır. Türkiye-ABD arasındaki adli konulara da değinilen telefon görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, ikili işbirliğini her alanda daha da geliştirme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.” Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, Mınbiç’te Türkiye’nin beklentisi yaklaşık 1000 kadar YPG’linin silahlarını bırakarak çıkması. Ancak henüz istenen noktaya gelinmedi ve “yol haritası”nın takviminde gecikildi. Mınbiç Askeri Konseyi, “Kalan son grup askeri danışmanların da (YPG), askeri eğitim ve hazırlık çalışmalarını tamamlayarak 15 Temmuz 2018 günü (Menbiç’ten) çekilmelerini tamamladığını duyurur” açıklamasını yaparken, diplomatik kaynaklar bu iddiaları yalanladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “PYD/YPG’nin Minbiç’ten tamamen çekildiğine dair haberleri abartılı buluyoruz. Süreç halen devam ediyor. Devriye güzergâhı üzerindeki kontrol noktalarından çekilme sürüyor. Ortak devriye hazırlık çalışmaları devam ediyor. Dolayısıyla Minbiçten bu aşamada PYD/ YPG’nin tamamen çekildiğine dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

ABD’liler teslim alacak

Gecikmeyi doğrulayan Dışişleri’nden bir üst düzey bir yetkili de Mınbiç Askeri Konseyi’ndeki YPG’lilerin yerine yerel güçlerin atanacağını ancak Konsey’in yapısının şimdilik aynen kalacağını belirtti. YPG’lilerin silahlarının ABD’liler tarafından teslim alınacağını ancak bu aşamada çok küçük bir grubun silah teslimi yaparak Mınbiç’ten ayrıldığı öğrenildi. İki ülke arasındaki mutabakata göre çekilme temmuzun ilk haftasında (4 Temmuz) başlayacak, eylül ayı itibarıyla da yerel unsurlar yönetimi ele alacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler