Erdoğan'dan yeni 'kamp' arayışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’a “Türkiye, ABD ile krizi nasıl görüyor” başlıklı bir makale yazdı. Erdoğan makalesinde “Çok geç olmadan Türkiye’nin alternatiflere sahip olduğunu kabul etmelidir. Bu tek taraflılık ve saygısızlık trendini tersine çeviremezlerse yeni dost ve müttefikler aramaya başlayacağız” dedi.

Yayınlanma: 11.08.2018 - 23:46
Abone Ol google-news

Türkiye ile ABD arasındaki gerilim sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times için bir makale kaleme aldı. “Türkiye, ABD ile Krizi Nasıl Görüyor?” başlıklı makalede, iki ülke arasında son dönemde yaşanan gerginliğe değinen Erdoğan, “ABD, Türkiye’nin alternatiflere sahip olduğunu kabul etmelidir. Bu tek taraflılık ve saygısızlık trendini tersine çeviremezlerse yeni dost ve müttefikler aramaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.
Türkiye ve ABD’nin stratejik olduğuna işaret eden Erdoğan, ABD’nin Türk halkının endişelerini anlayamadığını ve saygı duyamadığını vurguladı. Son yıllarda iki ülkenin ortaklığının ABD tarafından anlaşmazlıklarla sınandığını kaydeden Erdoğan, “Ne yazık ki bu tehlikeli trendi tersine çevirme çabalarımız boşa çıktı. ABD, Türkiye’nin egemenliğine saygı duymaya başlayıp, milletimizin karşı karşıya olduğu tehlikeleri anladığını ispatlayamazsa ortaklığımız riske girebilir” dedi.

Türkiye’nin hayal kırıklığı

15 Temmuz kanlı darbe girişimine değinen Erdoğan, “Türk halkı, ABD’den bu saldırıyı kesin bir dille kınamasını ve Türkiye’nin seçilmiş hükümetiyle dayanışmasını dile getirmesini istedi. ABD bunu yapmadı. Bu da yetmezmiş gibi Türkiye’nin iki taraflı bir anlaşma ile Fetullah Gülen’in iadesi için yaptığı talepte hiçbir ilerleme kaydedilmedi.”

Türkiye-ABD ilişkilerinde başka bir hayal kırıklığının ise PYD/YPG’ye ABD’nin verdiği destek olduğuna dikkati çeken Erdoğan, ABD’nin, hakkında bir terör örgütüne yardım ettiği suçlaması bulunan Amerikan vatandaşı Andrew Brunson’ın tutuklanmasını gerekçe göstererek Türkiye ile tansiyonu artıracak birçok adım attığını vurguladı. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Hükümetimi hukuki sürece müdahale etmeye zorlamaya çalışmak anayasamıza ya da ortak demokratik değerlerimize uygun değildir. Kötülüğün dünyanın her yerinde pusuya yattığı bir dönemde, uzun zamandır müttefikimiz olan ABD’nin Türkiye’ye karşı attığı tek taraflı adımlar sadece ABD’nin çıkarlarına ve güvenliğine zarar verir. Çok geç olmadan, Washington ilişkilerimizin asimetrik olabileceği yanlış düşüncesini bir kenara bırakmalı ve Türkiye’nin alternatiflere sahip olduğunu kabul etmelidir. Bu tek taraflılık ve saygısızlık trendini tersine çeviremezlerse yeni dost ve müttefikler aramaya başlayacağız.”

Erdoğan'a düzeltme

Erdoğan’ın makalesinde hata olduğu ortaya çıktı. ABD’nin ihtiyacı olduğu dönemlerde Türkiye’nin yardımına koştuğunu anlatan Erdoğan, buna örnek olarak Kore Savaşı ile 1962 yılındaki SSCB ile ABD arasında yaşanan Küba füzeleri krizini örnek gösterdi. Makalenin ilk halinde, füze krizinin tepe noktaya vardığı dönemde, ABD’nin gerilimi “Türkiye’ye Jüpiter füzesi yerleştirerek” dağıttığı bilgisi yer aldı. Oysa ABD, Jüpiter füzelerini Türk topraklarına Küba Füzeleri krizi çıkmadan önce yerleştirmişti. SSCB’nin Küba’daki füzeleri çekmesi karşılığında, ABD de Türkiye’deki Jüpiter füzelerini geri çekmişti. Makalenin internet üzerinde yayımlanmasının ardından gazetenin geçtiği düzeltme metninde “Bu makalenin önceki versiyonunda Türkiye’ye Jüpiter füzelerinin yerleştirilmesine ilişkin detaylar yanlış verilmiştir” denildi. Düzeltme notunda, “1962’de Kennedy yönetimi, İtalya ve Türkiye’deki Jüpiter füzelerini çekerek, Küba’daki Sovyetler füzelerinin kaldırılmasını müzakere etmişlerdir. Küba füze krizinde Türkiye’nin böyle bir hamle yaptığı gerçeği yansıtmıyor” denildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler