Rusya ile kameralar önünde İdlib polemiği

ABD ile kriz yaşayan Türkiye, Rusya ile de İdlib konusunda ters düştü. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ankara’daki açıklamasında bölgede teröristlerin olduğunu belirterek Suriye’nin kente operasyon yapma, Rusya’nın da operasyona destek verme hakkı olduğunu söyledi. Ortak basın toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib’in bombalanmasına karşı çıktı. Çavuşoğlu, Rus meslektaşına “Terörist var diye tüm İdlib’i bombalamak, hastaneleri, okulları, sivilleri bombalamak, öldürmek katliam olur ve ciddi bir kriz yaratır” diye cevap verdi.

Yayınlanma: 14.08.2018 - 21:54
Abone Ol google-news

Büyükelçiler Konferansı’na konuk olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun buluşmasına “İdlib polemiği” damgasını vurdu. Lavrov, bölgede Nusracı teröristlerin olduğunu belirterek, rejimin İdlib’i bombalama ve Rusya’nın da destek verme hakkı olduğunu söyledi. Çavuşoğlu ise İdlib’te teröristlerin olduğunu kabul etti ancak, “Terörist var diye tüm İdlib’i bombalamak, hastaneleri, okulları bombalamak, sivilleri bombalamak, öldürmek bir katliam olur ve ciddi bir kriz yaratır” dedi. Çavuşoğlu, istihbarat ve askerlerin birlikte çalışarak bu teröristleri kentten çıkarmasını önerdi.

Büyükelçilere konferansta hitap eden Lavrov, daha sonra Çavuşoğlu ile kameraların karşısına geçti. Burada Türkiye’nin vizelerin kaldırılması talebine değinmeyen Lavrov, İdlib konusunda ise Nusracıların bombalanmasının ‘hak’ olduğunu söyledi. Astana süreci ile Suriye’de istikrar sağlamayı hedefleyen iki ülkenin görüş farklılıkları ise bakanlar tarafından aktarıldı.

Lavrov, Esad rejiminin İdlib’te operasyon düzenlediği ve daha büyük operasyonlar düzenleyeceğine yönelik haberlerin anımsatılması üzerine Türkiye ile varılan mutabakatın belli şartlarla oluşturulduğunu anımsattı. Bu şartlardan birinin ateşkes rejiminin teröristleri kapsamaması olduğunun altını çizen Lavrov, “Terörist olarak kalmak istemeyen silahlı gruplar, teröristlerden kendilerini ayırmalı” dedi. Türkiye’nin de bölgede gözetim noktaları kurduğunu ve bunlarla durumun biraz yatışmaya başladığını söyleyen Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle Nusra Cephesi tarafından Suriye ordusu çeşitli saldırılara maruz kalıyor. İnsansız hava araçları ve Rus Hımeymim hava üssü de bunlara maruz kalıyor. Bu tarz birçok harekete başvuruyorlar. Tabii ki Suriye ordusu bu tarz hareketlere karşı mücadele etme hakkına sahiptir. Suriye ordusu kendi toprağındadır. Teröristlere karşı 2254 sayılı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararına uygun olarak bunu yapıyor. Bizim de Suriye ordusuna bu hareketleri noktasında destek sağlama hakkımız var.”

“Normal vatansever silahlı gruplar, Nusra Cephesi’nden, daha doğrusu teröristlerden ayırt edilemiyor. Suriye’de terörle, aşırıcılıkla mücadele edenler bu tarz unsurlarla mücadele etmelidir” ifadelerini kullanan Lavrov, ABD’yi de Astana sürecini engellemeye çalışmakla suçladı.

Çavuşoğlu: Katliam olur

Rejimin İdlib’e yönelik saldırılarını eleştirirken, bölgede teröristlerin yanı sıra 3 milyon sivilin de olduğunu söyleyen Çavuşoğlu ise şöyle konuştu:

“İdlib bölgesinde bazı terör grupları da var. Bunlar Halep’ten, Doğu Guta’dan ve Humus’tan geldi. Özellikle daha önce kuşatılmış bölgelerden açılan koridorlar sonrasında silahlarıyla beraber geldiler. Bu terörist gruplar sadece başkalarına veya İdlib bölgesinin dışına değil ama özellikle İdlib içindeki sivillere ve muhalif gruplara da tehdit oluşturuyor. Dolayısıyla yapılacak iş basit. Biz sonuç alıcı bir stratejiyle Rusya ile beraber, diğer ortaklarımızla beraber, istihbaratlarımız, askeri güçlerimiz bu teröristleri tespit edip onları etkisiz hale getirmemiz lazım. Yani terörist var diye tüm İdlib’i bombalamak, hastaneleri, okulları bombalamak, sivilleri bombalamak, öldürmek bir katliam olur ve ciddi bir kriz yaratır. Yani felaket olur.”
Çavuşoğlu, ılımlı muhalefetle radikalleri ayırmak ve teröristleri tespit etmek gerektiğini vurguladı.

Vize Talebi

Rusya’nın Türk vatandaşlarına vize uygulamasıyla ilgili Çavuşoğlu, “Bu konuda bazı çalışmalarımız var. Belli bir noktadan başlayarak inşallah bu sorunu da çözeceğiz” derken, Lavrov sessizliğini korudu. Gündemde TIR şoförlerini kapsayacak bir düzenlemenin olduğu öğrenildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler