Vergi restleşmesi devam ediyor: Türkiye'den ABD'ye misilleme

ABD mallarına yüzde 140’ı bulan ek vergi getirilirken, buğday-arpaya sıfır gümrükle ithalat izni verildi. ABD basını, Türk Hava Yolları’na yaptırım gelebileceğini yazdı

Yayınlanma: 15.08.2018 - 22:35
Abone Ol google-news

 

Hükümet, ABD’nin çelik ve alüminyuma ek vergi getirmesi ve yaptırım kararlarına ek vergi ile yanıt verdi. ABD’den ithal edilen içkide ek mali yükümlülük yüzde 140, binek otomobillerde yüzde 120 oldu. Resmi Gazete’de dün yayınlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, ABD’den ithal edilecek bazı ürünlere uygulanacak ek vergi oranları şöyle: Sert kabuklu meyveler yüzde 20, prinç yüzde 50, alkollü içecekler yüzde 140, yaprak tütün ve tütün döküntüleri yüzde 60, taşkömürü, taşkömüründen elde edilen briketler, topak ve benzeri katı yakıtlar yüzde 13.7, taşkömürü, linyit ve turbadan elde edilen kok ve semikok yüzde 10, güzellik veya makyaj müstahzarları ve cilt bakımı için müstahzarlar (ilaçlar hariç, güneş kremleri veya güneşlenme müstahzarları dahil), manikür ve pedikür müstahzarları yüzde 60, poli (PVC) yüzde 50, poliamid yüzde 10, plastikten diğer eşya yüzde 60, yakmaya mahsus ağaçlar, ince dilimler veya yongalar halinde ağaç, testere talaşı ve odun, döküntü ve artıkları yüzde 10, sıvanmamış kağıt ve karton ve her boyutta perfore edilmemiş delikli kart ve delikli şerit kağıt, el yapısı kağıt ve karton yüzde 20, birincil elyaf kağıt ve kartonları yüzde 20, kağıt, karton, selüloz vatka ve selüloz liften tabakalar yüzde 50, selüloz asetattan olanlar yüzde 60, binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar yüzde 120.
Buğday da sıfırlandı.

<haber-dikey:1056217>

Öte yandan, diğer Cumhurbaşkanı kararına göre, sıfır gümrük vergisi ile dışarıdan 750 bin ton buğday ve mahlut, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton prinç ithal edilecek. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından gerçekleştirilecek ithalat işlemleri 31 Ağustos 2019’a kadar tamamlanacak.

THY’ye yaptırım gelebilir

Amerikan gazetesi New York Times’a (NYT) konuşan ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Donald Trump yönetiminin Türkiye’ye bir dizi yeni yaptırım uygulamayı değerlendirdiğini, bunların arasında Türkiye’nin milli bayrak taşıyıcısı ve en büyük şirketlerinden Türk Hava Yolları’na (THY) kısıtlamalar getirilmesinin de olduğunu belirtti. Haberde, yaptırım ya da kısıtlamaların neler olabileceğine dair bilgi verilmedi.

<haber-dikey:1056299>

Haber üzerine Borsa İstanbul’da THY hisselerindeki günlük kayıp yüzde 8’i aştı. THY, 2017 itibarıyla 68.6 milyar liralık aktif toplamı ile Türkiye’nin en büyük şirketi konumunda bulunuyor. Piyasa değeri 21.9 milyar dolar olan THY’den önceki gün yapılan açıklamada ABD merkezli hiçbir kuruluşa reklam verilmeyeceği duyurulmuştu.

THY’nin net kârı, bu yılın ikinci çeyreğinde 441 milyon lira seviyesinde gerçekleşti. Şirketin ikinci çeyrek satışları, 13.8 milyar lira oldu. 2018’in ilk yarısındaki satışlar ise 24.4 milyar liraya çıktı. Şirket, geçen yıl ikinci çeyrekte 194 milyon lira zarar açıklamıştı. 2018’de toplam 75 milyon yolcu ve yüzde 81 doluluk oranı ile yaklaşık 12.5 milyar dolar satış geliri hedefleniyor.

ABD: Boykotu bekleyeceğiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, salı günkü basın toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Amerikan elektronik ürünlerine boykot çağrısının Türkiye tarafından resmi politika olarak izlenip-izlenmediğini görmek için bekleyeceklerini söyledi. Sözcü Nauert ayrıca, “Türkiye’nin ekonomik sorunları ABD’nin iki Türk bakana uyguladığı yaptırımlar öncesinde başlamıştı” dedi.

<haber-dikey:1056457>

Otomotivde ek vergi ters tepebilir

ABD’den ithal binek otomobillerde ek gümrük vergisinin yüzde 60’dan yüzde 120’ye çıkarılması kararı, Türkiye otomotiv sektörünü de yakından ilgilendiriyor. ABD 2017’de Türkiye’den 260 milyon dolarlık otomotiv ithalatı yaparken, Türkiye’nin bu alanda ABD’ye ihracatı 1.4 milyar dolar olmuştu. Zaten Türkiye’den otomotiv ithalatına ek vergi getirmesi gündemde olan ABD’nin dünkü karara misilleme yapması durumunda çelik sektörünün ardından otomotiv sektörü de olumsuz etkilenebilir.
Türkiye, ABD’ye Bursa’da üretilen Fiat Doblo’nun Ram markasıyla binek versiyonunu ve Sakarya’da üretilen Toyota C-HR modelini ihraç ediyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler