Afganistan'da ateşkese saldırıyla yanıt

Afganistan’da Taliban lideri Haybetullah Ahundzade’nin saldırıların süreceğini açıkladığı belirtilirken örgütün dün Kunduz’da üç otobüsün yolcularını rehin aldığı bildirildi.

Yayınlanma: 20.08.2018 - 22:25
Abone Ol google-news

Devlet Başkanı Eşref Gani’nin önceki gün Kurban Bayramı dolayısıyla ateşkes ilan ettiği Afganistan’da dün önce Taliban’ın Kunduz kentinde üç otobüsteki yaklaşık 170 yolcuyu  rehin aldığı duyuruldu, ardından Taliban lideri Molla Haybetullah Ahundzade’nin Afgan hükümetine karşı saldırıların süreceğini açıkladığı gündeme düştü. Kunduz Valilik Sözcüsü İsmatullah Muradi, otobüslerin Takhar Bölgesi’nden başkent Kâbil’e doğru giderken transit olarak kullandıkları Kunduz’da rehin alındıklarını söylerken rehinelerin durumu hakkında Afgan yetkililerden farklı açıklamalar yapıldı. Muradi, CNN’e yaptığı açıklamada, Afgan güvenlik güçlerinin aralarında kadın ve çocukların olduğu rehinelerin çoğunu kurtarmayı başardıklarını, 21 kişinin hâlâ militanların elinde olduğunu söyledi.

Reuters’in haberine göre ise bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi “Hükümet yetkililerinin bölgede Taliban liderleri ile yolcuların serbest bırakılması için görüştüklerini” aktardı. Yolcuların bayram tatilini aileleri ile birlikte geçirmek için Kâbil’e gitmekte oldukları belirtildi. Taliban sözcüsü ise yolcuların ellerinde olduğunu doğrularken “Otobüslerdeki güvenlik güçlerinin ana hedef olduğunu, sivil yolcuların serbest bırakılacağını” açıkladı. Sözcü, “İstihbarat kaynaklarının Afgan güvenlik güçlerine bağlı pek çok kişinin otobüslerde olduğu bilgisini vermesiyle saldırıya karar verdiklerini, otobüslerin çatışmaların önüne geçmek için güvenli bir bölgeye götürüldüğünü, güvenlik güçlerininin kimliklerini belirlemeye çalıştıklarını” kaydetti. Sözcü ayrıca, örgütün üç eyalette çatışmalarda esir alınan, aralarında güvenlik güçlerinin bulunduğu 500 kişinin de serbest bırakacağını bildirdi. Devlet Başkanı Gani, dün itibarıyla tek taraflı ateşkes açıklamış, “ateşkesin Taliban riayet ettiği sürece devam edeceğini” söylemişti. ABD

Dışişleri Bakanlığı, Kâbil hükümetinin ateşkes ilanını memnuniyetle karşıladıklarını, destek vermeye hazır olduklarını açıklmıştı. Gani’nin çağrısı Taliban’dan üst üste askeri üs baskınlarının ve Gazne kentini ele geçirmeye yönelik hamlelerinini geldiği bir dönemde yükselmişti. Şeker Bayramı’nda taraflar arasında ateşkes yapılmış, bunu daha kapsamlı bir uzlaşının izleyeceği umutları Taliban’ın bayramdan sonra saldırılarına başlaması ile sona ermişti. Reuters’e konuşan bir Taliban komutanı haziran ayındaki ateşkesin yalnızca ülkedeki ABD güçlerine yaradığını bu nedenle Molla Haybeatullah Akundzade’nin Kurban Bayramı’nda ateşkes teklifini reddettiğini söyledi.

‘Afganistan savaşı özelleşebilir’

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Irak’ta vahşet haberleriyle adı anılan güvenlik şirketi Blackwater’ın kurucusu Erik Prince’in “Afganistan’daki savaşı özelleştirme planına destek vereceği” iddia edildi. NBC’nin haberine göre Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Afganistan stratejisinden memnun olmayan Trump, Prince’in “ABD güçlerinin özel bir ABD elçisine bağlı olarak görev yapacak paralı askerler ile değiştirilmesini öngören teklifi ile ilgileniyor. Habere göre Trump’ın danışmanları ABD Başkanı’nın Afganistan’a yönelik sabırsız tutumunun  Prince’in teklifini kabul etmesi ya da ABD güçlerinin ülkeden tamamen çekilmesiyle sonuçlanmasından endişeli. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili de Prince’in önerisinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Prince ise, özelleştirme planına karşı çıkan danışmanlarının, Trump’a, Taliban ile müzakereler sayesinde barış çok yakınmış gibi “pembe bir tablo” çizdiklerini iddia etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler