Bayramın ilk 3 gününde en az 300 sığınmacı Yunan adalarına geçti

Kurban Bayramı'nın ilk üç günü en az 300 sığınmacı Yunan adalarına geçti. Buna göre, geçişler geçen yılın aynı dönemine göre 2 katına çıktı.

Yayınlanma: 23.08.2018 - 18:44
Abone Ol google-news

Yunanistan'a Ege Denizi üzerinden geçen sığınmacı sayısı artmaya devam ediyor. Kurban bayramın ilk üç günü en az 300 kişi Yunan adalarına geçti. T24'ten Gonca Tokyol'un haberine göre, BM Mülteci Örgütü’nün (UNHCR) son yayınladığı veriler, Temmuz ayında Yunan adalarına geçen sığınmacı sayısının 2016’da bin 554 olduğunu gösteriyor. Bu sayı 2017’de 2 bin 12’ye, 2018’de ise 2 bin 439’a çıktı. 2018’in ilk 7 ayında Yunan adalarına geçen sığınmacıların yüzde 53’ü Midilli’ye ulaşırken; yüzde 20’si Samos’a, yüzde 13’ü ise Sakız’a geçti.

GEÇİŞLER GEÇEN YILIN AĞUSTOS AYINA GÖRE YÜZDE 80 ARTTI

Geçişler, sadece Midilli odaklı değerlendirildiğindeyse rakamlar durumun ciddiyetini daha iyi ortaya koyuyor. Birleşik Krallık merkezli Refugee Rescue grubunun verilerine göre, Ağustos 2017’de Türkiye’den Midilli’nin kuzeyindeki sahillere geçen sığınmacı sayısı 385’ti. Yardım botu Mo Chara ile 365 gün/24 saat adanın kuzey sahillerinde sığınmacılara ulaşmaya çalışan, Midilli’deki en etkili yardım oluşumlarından biri olan Refugee Rescue’ya göre 2018’in aynı ayında ise sayı 685'e çıktı. Bu, yaklaşık yüzde 80'lik bir artışa tekabül ediyor.

BAYRAMIN İLK GÜNÜ EN AZ 120 KİŞİ GEÇTİ

Ege denizindeki sığınmacı geçişlerine dair bilgi veren ve kaynaklarını açıklamasa da hem Yunan hem de Türk sahil güvenliğinin verilerini doğru bir şekilde paylaşan Aegean Boat Report isimli Twitter hesabının verilerine göre ise sadece bayramın ilk günü Türkiye'den adalara geçiş yapanların sayısı en az 120, ilk üç günde geçiş yapanların toplam sayısı ise en az 300. Hesabın verdiği bilgilere göre tespit edilebilen geçişler şu şekilde:

Günün ilk 15 saatinde, Kos’a 2 bot ulaştı. Yunan Sahil Güvenliği tarafından tespit edilen ilk botta, 9’u kadın, 9’u çocuk 23 kişi vardı. İkinci bot ise sabah 06:50’de Kos sahillerine kendiliğinden ulaşmayı başardı. 6’su çocuk, 3’ü kadın 16 kişiyi taşıyordu. Günün ilk ışıklarıyla Samos’a varan botta 22 kişi vardı, gün ortasında Midilli’ye ulaşan bot da 59 kişi taşıyordu.

Bayramın ikinci ve üçüncü gününde ise adalara geçen sığınmacıların sayısı artarak 180’e ulaştı. Türkiye’den yola çıkan 4 tekneden yaklaşık 150 kişiyi taşıyan üçü Midilli’ye ulaşırken; dördüncüsü ise Nera adası açıklarında tespit edilmesinin ardından Samos’a götürüldü.

ADAYA GELENLER SURİYELİ DEĞİL

Habere göre, önceki yıllarda sığınmacıların büyük bir kısmını Suriyeliler oluştururken, bu ağırlık son dönemde değişmiş. Midilli'ye gelenler arasında neredeyse hiç Suriyeli ya da Iraklı bulunmadığını söyleyen bir yardım çalışanı, adaya ulaşanların büyük bir kısmının Afgan ya da Pakistanlı olduğunu söylüyor.

YOLCULUĞUN ASIL 'KORKUNÇ' KISMI BURADA BAŞLIYOR...

Sığınmacılar, adaya ulaşmalarının ardından eğer kuzey sahillerine çıktılarsa, Skala Sikamineas'taki '1. etap' kampına götürülüyorlar. Burada kuru kıyafetler ve yiyecek-içecekle karşılanan sığınmacılar, daha sonra ise polis tarafından Moria ya da Karatepe ana kamplarına transfer ediliyor; işlerini bozduklarını düşünen Midillilerin bakışları altında...

Gelirinin neredeyse tamamını turizmden elde eden ve 2015'te krizin zirve yapmasının ardından bu gelirinin büyük bir kısmını yitiren, şu anda da toparlanmaya çalışan adada yerlilerin sığınmacılara yönelik 'saldırgan' tavrı yeni değil. Sığınmacılar, çoğu zaman neden oraya geldiklerini sorgulayan Midillilerin tepkisiyle karşılaşıyor. Daha sonrasında ise yolculuğun asıl 'korkunç' kısmı başlıyor.

Adadaki ana kamp olan Moria'nın kapasitesi bin 500 kişi ama resmi kayıtlara göre kampta yaklaşık 9 bin kişi kalıyor, resmi olmayan rakam ise bunun da üzerinde... Kadınların güvenlik kaygısıyla geceleri tuvalete gitmemek için 'bebek bezi' bağladığı, yer yer etnik kavgaların çıktığı kampta şu anda ana problem hijyen.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon