“Zarrab cezası” beklerken “Irak cezası” mı gelecek?

Ankara, ABD'deki Zarrab davasına bakarken Paris'te görülecek Bağdat hükümetinin açtığı davada ceza alabilir.

Yayınlanma: 27.08.2018 - 10:34
Abone Ol google-news

Bağdat hükümeti, Kuzey Irak petrollerinin ihraç edilmesine aracılık ettiği gerekçesiyle Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ aleyhine 250 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.

<haber-dikey:335935,1065487>

Milletlerarası Ticaret Odası'nda açılan davayla ilgili taraflar Hakem Heyeti'ni ekimde belirledi. Yargılamanın kısa süre içerisinde başlaması bekleniyor. Irak hükümeti ocak ve mart aylarında BOTAŞ'a gönderdiği 'acil' kodlu yazılarla Kuzey Irak petrollerinin Ceyhan'da depolanmasını ve ihracının durdurulmasını istemiş, aksi halde Uluslararası Tahkim'e başvuracakları uyarısı yapmıştı.

"IRAK CEZASI KAPIMIZDA"

Sözcü yazarı Zeynep Gürcanlı, söz konusu davayla ilgili olarak bugün şu satırları yazdı:

ABD'deki Zarrab davası, asıl olarak petrol ve doğalgaz satışıyla ilgili bir davaydı;

New York'ta Zarrab'ın “çete lideri” olarak başlayıp, “itirafçıya” dönüştüğü dava süreci sonunda, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla hapis cezasına çarptırıldı. Buna paralel olarak, ABD Hazine Bakanlığı'nın Halkbank'a keseceği ceza beklenmeye başlandı.

Zarrab davasının her aşamasını Türkiye yakından izledi.

Ancak Türk kamuoyunun dikkatine gelmeyen, yine petrol/doğalgaz satışıyla ilgili bir başka uluslararası dava daha var.

Hatırlarsınız, bir ara AKP hükümeti Kuzey Irak'taki Kürtlerle pek sıkı fıkı idi.

Bağdat Hükümeti'nin tüm itirazlarına, Türkiye'de muhalefetin “yapmayın” çağrılarına rağmen -o zamanlar MHP de muhalefet cephesindeydi- Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle petrol ve doğalgaz konusunda pek çok anlaşma imzalandı. Kuzey Irak'tan Ceyhan'a akıtılan petrol satıldı. Ancak Bağdat Hükümeti'ne, Irak Anayasası gereği bu petrolden alması gereken gelir verilmedi.

Bağdat Hükümeti de 2014 yılında bu durumu Paris'te uluslararası tahkim mahkemesine götürdü. Paris'ten gelen haberler, mahkemenin -büyük ihtimalle Türkiye aleyhine çıkacak- kararını en geç 2019 başında açıklayacağını gösteriyor.

Yani ABD'den gelecek olası Halkbank cezasını beklerken, bir de Paris'ten gelecek olası Irak cezası kapımızda…

 250 MİLYON DOLAR İSTENİYOR

Ticaretin devam etmesi üzerine dava, Irak Cumhuriyeti tarafından Milletlerarası Ticaret Odası tahkim merkezine 23 Mayıs 2014'te verilen dilekçeyle açıldı.

 Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ'ın 'hasım' gösterildiği' ve Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açılan tahkim davasının konusunu "250 milyon dolar tazminat ödenmesi ve Irak'la Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanmış olan boru anlaşmalarının ihlaline son verilmesi' oluşturuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler