Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian: Suriye diyaloğunda Türkiye de olmalı

Her yıl Paris'te düzenlenen Büyükelçiler Konferansı'nın kapanış konuşmasında, Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Suriye için çözüm arayışlarına Rusya ve Türkiye'nin de dahil olmasını arzuladıklarını ifade etti. İnsan haklarının önemine vurgu yapan Bakan Le Drian, Uluslararası Af Örgütü kurucularından avukat Taner Kılıç'ın tutukluluğuna da değindi.

Yayınlanma: 30.08.2018 - 10:28
Abone Ol google-news

Fransa'nın başkenti Paris'te 27-29 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Büyükelçiler Konferansı sona erdi. Kapanış konuşmasını üstlenen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Suriye meselesinin çözümü konusunda, Rusya ve Türkiye'nin de müzakerelere dahil olmasını arzu ettiklerini ifade etti. 

Konferansın ilk günü söz alan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 11 Kasım 2018'de başlayacak olan birinci Paris Barış Forumu'nun, benzeri görülmemiş bir uluslararası gerginlik döneminde gerçekleşeceğinin altını çizdi. Konuşmasında Suriye meselesine uzun bir yer ayıran Macron, önümüzdeki haftalarda Suriye konusunda "somut" girişimlerde bulunulacağını açıkladı.

Barışçıl çözüm için Türkiye ve Rusya şart

Dün gerçekleşen kapanış töreninde konuşan Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, sözlerinin ilk bölümünde Suriye meselesine ve Türkiye'nin buradaki rolüne değinerek şu ifadeleri kullandı:

 "Siyasi cephede, "Küçük Grup" (Small Group) kapsamında, Amerika Birleşik Devletleri ile ortak bir vizyon oluşturduk. Barışın yeniden inşasının ve yabancı güçlerin çekilmesinin önünü açmak için, yerinden edilen ve mülteci konumunda olanlar dahil olmak üzere bütün suriyelilerin katılacağı bir seçim düzenlenmesi gerekiyor; bunun için de güven artırıcı önlemlerin alınması ve bir anayasa reformuyla desteklenecek tarafsız bir ortamın sağlanmasının gerekli olduğu inancını paylaşıyoruz. Bu platformun, Rusya ve Türkiye'yi de içine alarak, daha geniş diyalog için temel oluşturacağını umuyoruz. Bu inisiyatiflerin, El Kaide'nin baskın bir güç haline geldiği ve rejimden gelecek olası bir saldırı tehdidi altında yaklaşık üç milyon sivilin yaşadığı İdlib'de gerçekleşebilecek en kötü senaryodan kurtulmamıza yardımcı olacağını umuyoruz. Orada (İdlib), hem insani açıdan hem de güvenlik açısından saatli bir bomba var."

Taner Kılıç'ı unutmuyoruz

Konuşmasının ilerleyen yerlerinde insan haklarının önemine ve insan hakları savunucularının karşılaştıkları zorluklara değinen Dışişleri Bakanı, Büyükada davası kapsamında tutuklanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç'ın durumuna dikkat çekti. 

Bakan, "Kadınlar ve erkekler, dünyanın her yerinde, bu ilkeler (insan hakları) uğruna, kimi zaman özgürlükleri, hatta kimi zaman hayatları pahasına mücadele ediyorlar. Hiçbirinin adını unutmuyoruz. Türkiye'den Taner Kılıç ya da Rusya'da Oleg Sentsov'un adı hala politik gündemimizin zirvesindedir. Bu isimleri, çabalarımızın başarıya ulaştığını görebilmek adına en etkili ve en pragmatik şekilde, bazen ihtiyatla bazen de açık açık anıyoruz." ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler