İdlib'de tansiyon yükseldi: Eller tetikte

İdlib'de muhalifler iki köprüyü patlattı.

Yayınlanma: 31.08.2018 - 22:39
Abone Ol google-news

 

Suriye’de tansiyonun dorukta olduğu İdlib’te gözler ordunun olası operasyonundayken bölgeden muhaliflerin çatışmaya hazırlandıkları haberleri de geliyor. AFP’nin muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne dayandırdığı haberine göre, Asi Nehri’nde komşu Hama ile bağlantı noktasında bulunan iki köprü silahlı muhalifler tarafından havaya uçuruldu.

Gözlemevi, köprülerin muhaliflerin yeni şemsiye oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi’ndeki gruplar tarafından patlatıldığını söyledi. Muhaliflerin Rusya destekli ordu cephesindeki hazırlıkları izlediğine dikkat çekti. Haberde köprülerin Hama ve İdlib’i birbirine bağlayan bir ovada bulunduğu, bu alanın olası ordu operasyonunda ilk hedeflerden biri olacağı savunuldu.

Konvoylar ilerliyor

Suriye ordusunun İdlib operasyonu hazırlıkları sürüyor. Zırhlı araçlar, tanklar, ağır topçu araçları ve personel taşıyan araçlardan oluşan konvoyun şehrin güney sınırlarına vardığı haberleri önceki gün gündeme yansıdı. Reuters’e konuşan Esad hükümetine yakın bir kaynak Suriye ordusunun  İdlib’e kademeli bir askeri harekât hazırlığında olduğunu aktardı. Suriyeli kaynak kısa süre içinde başlaması beklenen harekâtın ilk aşamasının İdlib kent merkezine değil, vilayetin güneyi ve batısındaki muhalif cephelere yönelik olacağını, bu hamleyle muhaliflerin Lazkiye’ye ve Hama’ya giden yollarını tamamen kesmeyi hedeflediğini aktardı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, “ABD ve müttefiklerinin Suriye’ye saldırı düzenlemesine bakılmaksızın, İdlib’in özgürleştirilmesi konusunda sonuna kadar gideceklerini” söylemişti. Öte yandan, DHA’nın haberine göre Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bir araya gelen Suriyeli aşiret liderleri İdlib’deki muhalif gruplar için silah bırakma çağrısında bulundu.

Siviller için kaygı artıyor

İdlib’e bir operasyon halinde sivillerin korunması için uluslararası arenada çağrılar ise sürüyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, “Buradaki asıl endişemiz sivillerin korunması. İdlib’e askeri bir müdahalenin felaket olacağını zaten birçok kez söyledik” diye konuştu.
Dujarric, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın İdlib konusunda Astana sürecinin garantörleri Türkiye, Rusya ve İran ile sürekli iletişim halinde olduğunu söyledi. Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer de İdlib ve çevresine yönelik olası askeri operasyonun insani felakete yol açacağı uyarısında bulundu.
Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ise AB’nin Suriye’deki yeniden yapılandırma ve reform sürecinde yer alması gerektiğini belirtti.

UNICEF’ten uyarı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), Suriye ordusunun operasyon hazırlıkları nedeniyle teyakkuzda olan İdlib’deki çocukların durumuna dikkat çekti. UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine, AFP’ye yaptığı açıklamada, Suriye ordusuna çağrı yaparken “Militanların çocuklarını kurban etmeyin” diye konuştu.  3 milyon kişinin yaşadığı İdlib’in nüfusunun üçte birinin çocuk olduğu tahmin ediliyor.

Zirvenin adresi Tahran

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile 7 Eylül’de Tahran’da bir görüşme yapacağını açıkladı. Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada daha önce İran’ın Tebriz şehrinde yapılacağı duyurulan Rusya-İran-Türkiye liderler zirvesinin Tahran’da gerçekleştirileceğini belirtti. Peskov, bilginin İran tarafından geldiğini aktardı.

‘ABD istihbarat paylaşsın'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiliz Times gazetesine verdiği söyleşide, ABD’nin İdlib’deki aşırıcı gruplara dair istihbaratını Türkiye ile paylaşması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Herkes kimin aşırıcı olup olmadığını biliyor çünkü herkesin sahada ajanları var. Terörist grupları ılımlılardan ayırmak için birlikte çalışmalıyız” dedi. Gazete, Türkiye’nin bir istihbarat paylaşımı anlaşmasına aracı olma girişiminin, Suriye’deki çatışmanın tarafları arasındaki arabuluculuk rolünü de genişleteceği yorumunu yaptı. “Esad Suriye’nin her santimetresini geri almakta ısrarcı. Buna fiili olarak Türkiye’nin kontrolünde olan yerler de dahil” denilen haberde Çavuşoğlu’nun, “Bu bölgeler Suriye’nin toprağı. Suriye’nin birlik ve bütünlüğüne tamamen saygı duyuyoruz. Ancak şu an terör saldırılarını durdurabilmek için sınırlarımızı güvenlik altına almak zorundayız” ifadelerine yer verildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler