Çatışmalardan kaçan siviller çocuklarıyla savaşın kıyısında

Rus savaş uçakları tarafından önceki gün bombalanan cihatçıların etkinliğindeki İdlib, dün de Suriye ordusunun karadan top atışlarının hedefi oldu. 3 milyonluk şehirde cihatçı militanlarla birlikte siviller de bulunuyor. Çatışmalardan kaçan siviller çocuklarıyla birlikte bölgedeki kamplara sığınma çabasında. Tahran’da yarın yapılacak liderler zirvesi öncesi diplomasi trafiği yoğunlaştı.

Yayınlanma: 05.09.2018 - 23:12
Abone Ol google-news

 

Ortadoğu’da tansiyonun artmasına neden olan İdlib’de önceki gün Rusya’nın düzenlediği hava bombardımanının ardından dün de Suriye ordusu top atışında bulundu. Türkiye destekli silahlı muhalifler ve Nusra bağlantılı cihatçı güçlerin etkin olduğu tek vilayet olan, Suriye ordusu ve müttefiklerinin kapsamlı operasyonu beklenen İdlib’le ilgili ABD ve Rusya’dan da karşılıklı açıklamalar sürüyor.

Muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve Suriye medyası İdlib’in güney ve batı kırsalına Suriye ordusu tarafından top atışı yapıldığını duyurdu. TSK’nin de çevresinde iki gözlem noktası bulundurduğu Cisr eş-Şuğur ilçesinin yanı sıra Hayş kasabası ve Hama kentinin kuzeyindeki bölgelerin hedef alındığı belirtildi.

Hmeymim’e yanıt

Ordunun Kirbet, El Ghab, Havaş, El Nakus ve Hiş köylerini top atışıyla bombaladığı, Morek kasabasına ise tanklarla ilerlediği bildirildi. Bu arada Türkiye destekli olduğu savunulan Ulusal Özgürleştirme Cephesi’nin bileşenlerinden Ahrar uş Şam’ın vilayetin batısında, Asi nehri üzerindeki bir köprüyü havaya uçurduğu iddia edildi. Rusya önceki gün 22 gün aranın ardından İdlib kırsalını yeniden hava bombardımanıyla vurmuştu.

Moskova operasyonun, Hmeymim Üssü’ne yönelik İHA saldırılarına karşı güvenlik amaçlı olduğu açıklaması yaptı. Hindistan’a ziyareti sırasında gazetecilere konuşan ABD Savunma Bakanı Mattis, Rusya’nın iddialarının aksine hükümet karşıtı güçlerde kimyasal silah envanteri bulunduğuna ilişkin bir istihbarat almadıklarını söyledi. Moskova ve Şam, cihatçı güçlerin bir kimyasal saldırı provokasyonu yaparak Batı’ya saldırı gerekçesi hazırlamayı planladıklarını iddia ediyordu.

Beyaz Saray’dan da kimyasal bir saldırı olması durumunda “hızlıca” yanıt verileceği açıklaması geldi. Washington ile Moskova arasında Suriye’ye ilişkin temasların ise sürdüğü bildirildi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Suriye’nin normale dönmesi için İdlib sorununun çözülmesi gerektiğini belirttiği konuşmasında, ABD’yle de temasların sürdüğünü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo arasındaki olası görüşmenin ana gündemlerinden birinin Suriye’deki durum olacağını duyurdu. Pompeo ise Rusya’yla İdlib’deki teröristlere ilişkin kaygılar konusunda ortaklaştıklarını söyledi.

‘Türkiye’yle tam örtüşme yok’

Türkiye’nin kapsamlı operasyona karşı çıktığı İdlib’deki durumun ele alınacağı yarın Tahran’da yapılması planlanan Astana formatlı liderler zirvesi için geri sayım sürerken Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan dikkat çekici bir çıkış geldi. Lavrov, Moskova’nın Astana müttefikleri Ankara ile Tahran’la Suriye’deki nihai amaçlarının tamamen birbiriyle örtüşmediğini söyledi. Rus medyasına konuşan Lavrov, üç ülkenin ateşkesin garantörü olarak savaşın bitmesi konusunda ise uzlaştıklarını belirtti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler