Ankara’dan sonra Berlin de ağız değiştirdi: “Bazı yanlış anlaşılmalar oldu”

Geçen sene Almanya’yı “faşist, ırkçı, Nazi” olarak niteleyen Saray, uluslararası gerilimler ve ekonomik daralma nedeniyle Berlin’le yakınlaşmaya başladı. Dün Erdoğan ile görüşen Alman Bakan da, “Geçmişte bazı yanlış anlaşılmalar oldu. Yeniden diyalog mekanizmaları oluşturalım” dedi.

Yayınlanma: 06.09.2018 - 10:30
Abone Ol google-news

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Eylül ayı sonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya ziyareti öncesinde Türkiye’ye geldi. Maas, Ankara’da, Erdoğan, Meclis Başkanı Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Maas ve Çavuşoğlu; temasların ardından, Ankara Palas’ta ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Rusya’nın İdlib’e yönelik hava saldırısı ile ilgili olarak, “3.5 milyon insan var. Kaç milyonu Türkiye’ye gelebilir? Siz dediniz 2 milyon. Belki daha fazla. Peki teröristler nereye gidecek? Bunlar Türkiye’ye de gelebilir, geldikleri ülkelere de dönebilirler, yabancı teröristler. Başka transit ülkelere gidebilirler. Avrupa’ya gidebilir, ötesine de gidebilir. Yani her bakımdan ciddi problem olur. Bugüne kadar Suriyeli ve Iraklı mültecilere ev sahipliği yaptık. Biz şimdi, güvenli bölge dediğimiz bazı alanlara gönüllü olarak Suriyelilerin dönmesini sağlamak için çalışırken ilave 2 milyon mültecinin nereye gideceği belli olmaz”dedi.

‘Amaç belli’

Çavuşoğlu, Rusya’nın İdlib’e yönelik hava saldırısı için, “Saldırı olasılığı ortaya çıktığı günden bu yana çaba sarfediyoruz. Rejimin ateşkesi ihlal etmesini engellemek için çaba safrediyoruz. Rejimin İdlib’e saldırmak istediği açık. Rejimin garantörleri var. Rusya ve İran ile temaslarımızı sürdürüyoruz. Dünden bu yana saldırılar oldu. Kimse kimseyi kandırmasın. Bu saldırıların amacı, İdlib’i ele geçirmektir. Bu ciddi bir felaket, güvenlik bakımından da insani bakımdan da. Bu gruplara karşıysak neden İdlib’e getirdik, silahları ile beraber koridor açarak, niye buraya gelmesini bekledik. Başından beri plan belliydi” dedi.

<haber-dikey:1074821>

‘Çözüm bomba değil’

3’lü formatta çabalarımızı baltalamak isteyenlerin provokasyon içinde olduğunu gördüklerini belirten Çavuşoğlu, “Astana’da bu konuyu gündeme getireceğiz” dedi. Çavuşoğlu, “Bu saldırıların engellenmesi gerekiyor. İdlib çatışmasızlık bölgesinin korunması gerekiyor. Mesele radikal gruplarsa, ortak strateji belirlenmesi gerekiyor. Dert bu gruplarsa, bu grupları etkisiz hale getirmek için, çalışılıyor, çözüm her tarafı bombalamak değildir” ifadelerini kullandı. Yarın gerçekleşecek üçlü zirve ile ilgili olarak da Çavuşoğlu, “Tahran zirvesinden önce, bu saldırılarla baskı oluşturmak isteriyorsa da doğru bulmuyoruz” dedi. Maas ise, “Tahran’daki zirve konusunda Türkiye’yi destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Operasyon gerginliği artırır

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile önceki gün gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Esad rejiminin İdlib’e yönelik operasyonunun, Suriye’deki çatışmayı tırmandıracağı konusunda iki bakanın hemfikir olduğu bildirildi. Açıklamada, “Bakan Pompeo, rahip Brunson’ın serbest bırakılmasının önemini vurguladı” ifadesi yer aldı.

 

Maas, tutuklu vatandaşlarını sordu

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’deki görüşmelerinde iki ülke arasında diplomatik gerilime neden olan Türkiye’de tutuklu bulanan Alman vatandaşlarının durumuna gündeme getirdi.
Maas, temasları öncesi Twitter’dan Türkçe mesajlar paylaştı. “Türkiye büyük bir komşunun ötesinde, Almanya’nın da önemli bir partneridir” diyen Maas, şunları kaydetti: “Bilhassa insan hakları gibi bazı gelişmelerin bizi kaygılandırdığı sır değil. Bununla ilgili de konuşacağım” dedi.
Ankara’daki görüşmelerinin ardından Çavuşoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Maas, “Türkiye-Almanya arasındaki ilişkilerde yanlış anlamalar oldu, bu konuları da ele aldık” dedi.

“Türkiye Avrupa’ya doğru hızla mesafe alıyor” diyen Maas şunları söyledi:
“Çok önemli bir ziyaret bu... İlişkilerimizin yapıcı bir şekilde oluşturulması yönünde stratejik bir menfaatimiz var. Bakanlar olarak, Türkiye ile ilişkilerimizin iyileştirilmesi yeniden iyi bir duruma getirilmesi için stratejik diyalog mekanizması oluşturmak istiyoruz” dedi. Bir soru üzerine Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının durumunu da gündeme getirdiklerini belirten Maas, “Biz bu konu hakkında konuştuk. Bundan sonra da irtibatı devam ettireceğimizi söyledik” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, 3’ü çifte vatandaş 7 tutuklu Almanya vatandaşı ile ilgili soruya da “Normalleşmenin şartı pazarlığı olmaz, Konsolosluk konuları görüşülüyor. Eskiden beri görüşüyoruz. Bizim de gündeme getirdiğimiz konular var. FETÖ konusu olsun, PKK konusu olsun. Bunları kendi aramızda görüşmeye devam edeceğiz. İlişkileri normalleştirmek için her alanda çalışmaya devam edeceğiz” karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler