Ateşkes önerisine karşı İdlib’e ağır bombardıman

Suriye’de İdlib’e yönelik Ankara’nın ateşkes önerisi önceki gün Moskova-Tahran cephesinden olumlu yanıt bulmazken dün Rusya’dan bölgeye ağır bombardıman hamlesi geldi. Rus bombardımanlarında İdlib’in güney ve güneybatısında yaklaşık 60 hedefin vurulduğu savunuldu. Saldırılarda en az dört sivilin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Yayınlanma: 08.09.2018 - 22:03
Abone Ol google-news

Suriye’de ellerin tetikte olduğu İdlib’e yönelik Ankara’nın ateşkes önerisi önceki gün Astana süreci ortakları Moskova-Tahran cephesinden olumlu yanıt bulmazken dün Rusya’dan bölgeye ağır bombardıman adımı geldi.

Tahran’daki liderler zirvesinde Şam’ın yakın müttefikleri Rusya-İran ile Türkiye arasındaki İdlib’e yönelik farklı pozisyonlar bir kez daha ortaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani’ye sivillere dikkat çekerek acil ateşkese varılması talebi ortak bildiriye girmemişti.

‘Siviller yaşamını yitirdi’

Muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Rusya’nın yaklaşık bir ay sonra bu hafta yeniden başlattığı İdlib’e yönelik saldırılarının en yoğununu dün gerçekleştirdiğini duyurdu. Rus bombardımanlarında İdlib’in güney ve güneybatısında yaklaşık 60 hedefin vurulduğu savunuldu. Saldırılarda en az dört sivilin yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Astana süreci çerçevesinde “çatışmasızlık bölgeleri” uzlaşısı kapsamında Türkiye sınırı yakınındaki İdlib vilayetinde TSK’nin de 12 gözlem noktası bulunuyor. Ankara, BM gibi Suriye ordusunun Nusra bağlantılı cihatçılarla, kimi TSK destekli silahlı muhaliflerin de etkin olduğu bölgeye yönelik Suriye ordusunun operasyonunda sivillerin durumuna işaret ederek yoğun göçün yaşanabileceği kaygısını dile getiriyor.

İnsani dram uyarısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı açıklamada “Amacımız İdlib’deki saldırıları durdurmak. Saldırıların olabileceğini öngörüyorduk. Burası çatışmasızlık bölgesidir. 3.5 milyon insan var. Bu haliyle korunması gerekiyor. Aksi halde çok ciddi insani dramlar oluşur” dedi.
Kamışlı’da çatışma

Bu arada, Şam ile Ankara’nın terör örgütü gördüğü PYD/YPG arasında görüşmelerin sürdüğü haberleri son dönemde dikkat çekerken dün ise Kamışlı’da Suriye ordusu yanlısı milislerle Kürt güçlerin çatıştığı iddia edildi. Çatışmada Kürt güçlerden 18 kişinin öldüğü savunuldu.

 

‘SALDIRIYI GÖZE ALAMAZLAR’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Daily Sabah’a yazdığı makalede, “ İdlib’e yönelik herhangi bir saldırı ölüm ve yıkımdan başka bir şey getirmeyecek olup hem Cenevre hem de Astana süreçlerindeki tüm siyasi çabaları baltalayacak, bu da Esed rejiminin ahlaksız bir zaferi olacaktır” yorumu dikkat çekti. Kalın, Türkiye, Rusya ve İran’ın İdlib’de askeri gözlem noktaları kurduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: “Türk askerlerinin varlığı, muhtemel bir saldırıyı önlemenin tek garantisi. Zira Rus savaş uçakları ve rejim kara kuvvetleri, Türk askerleri oradayken bir saldırı gerçekleştirmeyi göze alamaz (sivilleri ve meşru, ılımlı muhalif güçleri umursamadıklarını biliyoruz). ” Kalın, ABD’nin kuzeydoğu Suriye’deki varlıklarını meşrulaştırmak için IŞİD’i kullandığını belirtti. ABD’nin, Türkiye ile stratejik ortaklığını ihlal etme pahasına Suriye’deki PKK ile ilişkilerini meşrulaştırmanın yollarını aradığını söyleyerek “Rejim ve destekçileri İran ve Rusya da Levant’ta yeni bir harita çizme gayelerini haklı çıkarmak için DEAŞ canavarını kullanıyor. Tüm bu unsurların Suriye’deki ılımlı muhalif grupları siyasi ve askeri olarak yok ettiğine veya zayıflattığına şahit olduk” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler