New York Times: ABD, Venezuela ordusuyla darbe için görüştü

ABD hükümetinin, Nicolas Maduro hükümetine yönelik darbe planlarını ele almak üzere Venezuela askeri yetkilileriyle gizlice görüştüğü iddia edildi.

Yayınlanma: 09.09.2018 - 13:58
Abone Ol google-news

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi ABD hükümetinin yapılacak bir darbe için Venezuela askeri yetkilileriyle gizlice görüştüğünü iddia etti. DW’nin aktardığına göre Venezuelalı askeri yetkilileri ile Nicolas Maduro hükümetine yönelik darbe planlarını ele almak üzere gizli görüşmeler yapan ABD’liler, planlarını gerçekleştiremedi.

Görüşmelere katılan Venezuelalı bir askere dayandırılan haberde, 2017’de yapılan görüşmelerden sonuç alınmadığı belirtildi. İddiaya göre ABD yönetimi, “darbenin başarısız olma” ihtimalini göz önünde bulundurarak görüşmelere son verildi. Beyaz Saray’dan habere ilişkin ayrıntılı açıklama yapılmazken, “demokrasi talep eden bütün Venezualılarla” diyaloğun gerekli olduğu vurgulandı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Garrett Marquis ise haber üzerine yaptığı açıklamada, “ABD’nin, Venezuela’da demokrasiye barışçıl ve muntazam bir biçimde dönülmesi yönündeki tercihinde bir değişiklik olmadı” şeklinde konuştu. Marquis, ülkedeki krizin kalıcı bir şekilde çözülmesinin ancak ‘demokratik uygulamalar, hukuk devleti ilkeleri ve temel insan hakları ile özgürlüklere saygı gösterilmesi‘ sayesinde mümkün olabileceğini söyledi.

Trump ‘askeri operasyon seçeneği masamda’ demişti

Venezuela hükümeti ise ABD yönetimini sert bir şekilde eleştirdi. Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Twitter’dan paylaştığı mesajda, ABD medyasında bile darbe planlarının kanıtlarının yer aldığını belirterek “Venezuela’ya yapılan müdahale planlarını ve ordunun komplolarının ABD hükümeti tarafından desteklenmesini dünyanın önünde kınıyoruz” dedi.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkedeki sağ muhalafeti veya ABD’yi darbe planları yapmakla suçluyor. Geçen ağustosta Venezuela'da başkent Caracas'taki askeri törende konuşma yaptığı sırada Maduro'ya yönelik bomba yüklü drone ile saldırı düzenmişti. Maduro, suikast girişimi için ABD’yi suçlamış, Washington ise suçlamaları reddetmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’ya askeri bir müdahale olasılığını danışmanları ile görüştüğü de iddia edilmişti. Trump, aynı günlerde yaptığı bir açıklamada ise “İnsanlar acı çekiyor ve ölüyor. Venezuela’da pek çok seçeneğimiz var. Olası bir askeri operasyon da buna dahil” demişti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler