Soçi Zirvesi'nden ağır silah kararı: 15 Ekim'de bölgeden çekilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de Suriye gündemiyle bir araya geldi. Putin görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "15 Ekim'de ağır silahlar bölgeden çekilecek" dedi. Erdoğan ise muhaliflerin bölgede kalacağını duyurdu.

Yayınlanma: 17.09.2018 - 15:02
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat 50 dakika süren görüşme sona erdi. Baş başa görüşmeden sonra heyetler arası görüşmeye geçildi. Erdoğan ve Putin, heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi

<video:1085746>

PUTİN: SİLAHSIZLANMA KARARI ALDIK

Ortak basın açıklamasında konuşan Putin, "15 Ekim'de silahsızlanma bölgesi kararı aldık. 15-20 km kadar. Savaşçılar bu bölgeden çekilecekler. Erdoğan'ın teklifiyle ağır silahların çekilmesi kararını aldık. O bölgede kontrol Rusya ve Türk askerleri tarafından yapılacak." dedi.

"Bu ticari ekonomik bağları ilgilendiriyor. Bu bağlar çok hızlı tempo ve hacimlerle büyüyor. Bu özellikle bölgede ve uluslararası arenada bizim güvenlik hattındaki işbirliğimizi de kapsıyor. Çok sayıda konu var ve çoğu da büyük önem taşıyor. Ben yalnızca tüm konularda fikir alışverişi yapmak değil; aynı zamanda bazı çözümler bulmak amacıyla sizi gördüğüm için çok memnun oldum."

<video:1085753>

ERDOĞAN: MUHALİFLER BÖLGEDE KALACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve sonrası yaptığı açıklamada, "Bu yıl 4. kez bir araya geliyoruz. Gerekli hallerde sık sık telefonla görüşmek suretiyle fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ticaret hacmimizdeki artış sürüyor. Bu yılın ilk yarısının ardından yüzde 31'lik bir artış söz konusu. Akkuyu ve Türk Akım projeleri devam ediyor. 2019'da karşılıklı olarak turizm etkinlikleri için hazırlıklar sürüyor.

4 milyonluk rekorumuzu bu yıl 6 milyonla gerçekleştireceğiz. Vizesiz seyahat yönündeki beklentimiz devam ediyor.

Sayın Putin ile Suriye konusunu son olarak Tahran'da düzenlenen üçlü zirvede ele alma imkanı bulmuştuk. Bugün ise Tahran'da vardığımız mütabakatı nasıl hayata geçireceğimizi müzakere etme imkanı bulduk.

Muhalifler bölgede kalacaktır. Rusya çatışmasızlık bölgesine saldırılmaması için gerekli önlemleri alacaktır.  Türkiye gözlem noktalarını takip edecektir. Bu mutabakat İdlib'de  insanı kriz yaşanmasının önüne geçtiğimize inanıyorum."

VİZESİZ SEYAHAT BEKLENTİSİ

4 milyonluk rekorumuzu bu yıl 6 milyonla gerçekleştireceğiz. Vizesiz seyahat yönündeki beklentimiz devam ediyor.

Sayın Putin ile Suriye konusunu son olarak Tahran'da düzenlenen üçlü zirvede ele alma imkanı bulmuştuk. Bugün ise Tahran'da vardığımız mütabakatı nasıl hayata geçireceğimizi müzakere etme imkanı bulduk.

Muhalifler bölgede kalacaktır. Rusya çatışmasızlık bölgesine saldırılmaması için gerekli önlemleri alacaktır.  Türkiye gözlem noktalarını takip edecektir. Bu mutabakat İdlib'de  insanı kriz yaşanmasının önüne geçtiğimize inanıyorum." dedi. 

RUSYA SAVUNMA BAKANI: ASKERİ OPERASYON YOK

Rusya Savunma Bakanı da İdlib'le ilgili açıklama yaptı.

İdlib'de askeri operasyonun olmayacağını kaydeden Rusya Savunma Bakanı Orgeneral Sergey Şoygu, önümüzdeki saatlerde ayrıntılarla ilgili Suriye tarafıyla mutabakatın sağlanacağını belirtti.

Gazetecilerin, “Şam operasyonu ertelemeyi kabul etti mi?” sorusuna da yanıt veren Şoygu, “Önümüzdeki saatlerde onlarla, bu anlaşmada belirtilen tüm pozisyonlarla ilgili mutabakat sağlayacağız” ifadesini kullandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, iki liderin yaptığı kritik görüşmenin ardından Twitter üzerinden açıklama yaptı.

Kalın, "Cumhurbaşkanımız büyük bir insani krizi önleyecek diplomatik bir girişime imza attı" ifadesini kullandı.

Kalın'ın Twitter üzerinden yaptığı paylaşım şöyle:

 

GÖRÜŞME ÖNCESİ ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Erdoğan ise "Siyasi, askeri, ekonomik birçok konularda fikir alışverişlerimiz birbirimizi güçlendirecek boyuttadır. Şu anda dünyanın gözü Soçi'de. Buradan çıkacak ortak bir açıklama bölgeye yeni bir umut getirecek" dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşlik ediyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Soçi Uluslararası Havalimanı'na gelişinde Soçi Belediye Başkanı Anatoli Pakhomov, Rusya Dışişleri Bakanlığı protokol yetkilileri ve Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz karşıladı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler