Atom bombalı yıldönümü mesajı

ABD Hava Kuvvetleri’nin yayımladığı videoda Japonya’ya atom bombalarını atan ‘Enola Gay’ ve mürettebatının fotoğrafı kullanıldı. 6 ve 9 Ağustos 1945 tarihlerinde atılan iki bomba toplam 220 bine yakın kişinin yaşamına mal olmuştu.

Yayınlanma: 19.09.2018 - 22:26
Abone Ol google-news

Dünyada silahlanma yarışı büyük bir ivme kazanmışken ABD Hava Kuvvetleri 71. kuruluş yıldönümünü Japonya’ya atılan atom bombalarını taşıyan Enola Gay adlı bombardıman uçağının fotoğrafının kullanıldığı videoyla kutladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın da Twitter hesabından duyurduğu 18 Ağustos tarihli videonun yayımlandığı paylaşımda, “Bugün dünyanın en büyük hava kuvvetlerinin 71. yıl dönümünü kutluyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

1947 yılında bağımsız bir komutanlık statüsüne ulaşan ABD Hava Kuvvetleri’nin videosunda görüntülerine yer verilen Boeing B-29 Superfortress modeli Enola Gay, tarihin en kanlı saldırısını düzenlemiş uçak olarak biliniyor.

6 Ağustos 1945 günü, Japonya’nın 2. Dünya Savaşı’nda teslim olmasını sağlama gerekçesiyle, sivillerin en yoğun şekilde dışarıda olduğu saat belirlenerek Hiroşima’ya atılan tarihin ilk atom bombası “Little Boy (Küçük Oğlan)”, o yılın sonuna kadar en az 140 bin kişiyi öldürdü.

Hiroşima’dan üç gün sonra Nagazaki’ye atılan “Fat Man (Şişman Adam)” adlı bomba ise yine yıl sonuna kadar en az 80 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu iki bombalama dışında başka ciddi bir görevde kullanılmayan uçak halen ABD Hava Kuvvetleri’nce sergileniyor.

ABD, atom bombalarını, herhangi bir kara harekatında veya Japonlarla savaşın devam etmesi halinde daha fazla zaiyat verileceği gerekçesiyle savundu ve özür dilemedi.

Barack Obama, 2016 yılında Hiroşima’yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler