Doları yükselten Brunson değilmiş!

Daha önce dövizdeki yükselişi, rahip Brunson’ın serbest bırakılması için ABD’nin bir ‘oyunu’ olarak niteleyen Erdoğan, ABD’de ağız değiştirdi.

Yayınlanma: 26.09.2018 - 23:11
Abone Ol google-news

ABD’deki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Reuters verdiği röportajda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan, rahip Andrew Brunson’un dava sürecinin sorulması üzerine, şöyle konuştu; “Ben yargı mensubu değilim, Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanıyım. Biz hukukta kuvvetler ayrılığını kabul ediyorsak, yargının bağımsızlığını dünyanın her yerinde savunuyorsak o zaman yargının bu noktadaki kararlarına saygı duymamız lazım. Fakat Brunson bir yargı sürecinin içerisindedir, yargılanmaktadır. Yargılanmakta olan bir kişiyi de ‘bıraktım hadi git’ deme hakkına ne ben Cumhurbaşkanı olarak yetkiliyim, ne de bir başkası yetkilidir. Bunun yetkisi sadece o mahkemenin hakimlerinindir. 12 Ekim’de biliyorsunuz mahkemesi var. Ve 12 Ekim’deki mahkemede yargı ne karar verir, onu bilemem.”

Erdoğan, ABD ile yaşanan krizin ekonomiye yansımanının hatırlatılması üzerine ise “Brunson olayının bizim ekonomimizle bir alakası yoktur. 2008 yılında ekonomik sıkıntı yaşandığı zaman, ‘Teğet geçecektir’ dedim. Şu an ülkemizdeki bu ekonomik sıkıntı zannedildiği gibi abartılacak bir süreç değildir. Türkiye bunu kendi imkanlarıyla aşacaktır. Brunson’la yakından uzaktan alakası yoktur” dedi.

‘Halkımı neyle ısıtacağım?’

“Trump İran’a uygulanacak yaptırımlar konusunda diğer ülkeleri uyardı. Türkiye’nin iran ile yakın ilişkileri var. bu yaptırımlar Türkiye’yi nasıl etkileyecek?” sorusunu yanıtlayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Şimdi gerçekçi olmak lazım. Sayın Obama döneminde buna benzer durumlar söz konusu olmuştu. Şu gerçeği göreceğiz, biz doğal gazı eğer alamazsak ben halkımı ne ile ısıtacağım? Şu anda benim ülkemin tükettiği doğal gazın yüzde 50’sini biz Rusya’dan alıyoruz, geri kalanını İran’dan, Azerbaycan, Irak, bazen Cezayir’den alıyoruz. Ben bu doğal gazı almadığım takdirde halkımı kar kışta o soğukta üşütecek miyim? Bizim görevimiz halkımızın mutluluğu değil mi? Kimse kusura bakmasın atacağımız adımları kendi tasarrufumuz içerisinde atarız. Ve bunu atarken de halkımızın bir defa huzurunu, halkımızın menfaatlerini gözetmekle mükellefiz.”

Erdoğan, İdlib’de Rusya ile varılan mutabakatı değerlendirirken, silahlı radikal grupların İdlib’den çıkışının başladığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler