İdlib için süre uzatılıyor

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Danışmanı Jan Egeland, Rusya ve Türkiye’nin Suriye’nin İdlib bölgesinde “silahsızlandırılmış bölge” uzlaşısının yaşama geçmesi için 15 Ekim’de dolan süreyi uzatmayı planladığını söyledi. Egeland, bu adımın yaklaşık üç milyon sivilin bulunduğu bölgede gerilimin artmaması adına bir rahatlama yaratacağını dile getirdi. “Çatışmaya olana

Yayınlanma: 18.10.2018 - 22:29
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 17 Eylül’de Soçi’de İdlib konusunda militanların silahsızlandırılmış bölgeden 15 Ekim itibarıyla tamamen çekilmesini de içeren mutabakata varmıştı. Ancak Nusra bağlantılı HTŞ’nin de aralarında olduğu kimi grupların hâlâ bölgeden tümüyle çıkmadığı haberleri de gündeme yansımıştı.

<haber-dikey:1112454>

‘Kamulaştırmadan vazgeçildi’

Cenevre’de Suriye’ye yönelik insani yardım toplantısı sonrasında basının karşısına çıkan Egeland, Şam yönetiminin ülkeden ayrılan sığınmacılara ait arazi ve mülklerin kamulaştırılmasını öngören tartışmalı yasayı geri çektiğinin iletildiğini de duyurdu.
Öte yandan Egeland, Mistura’nın önceki gün kişisel gerekçelerle gelecek ay görevinden ayrılacağı açıklamasına atıf yaparak kasım sonu kendisinin de bırakacağını belirtti. Bu tarihe kadar yeni ekibin oluşturulacağını söyledi.

‘IŞİD’DEN HER GÜN 10 ÖLÜM TEHDİDİ’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İdlib’de “hâlâ bölgeyi terk etmeyen teröristlerin olduğunu, tüm ağır silahların çıkarılmadığını” belirtti. Valday Tartışma Kulübü’nde konuşan Putin’e, Türkiye’nin İdlib’le ilgili sorumluluklarını yerine getirip getirmediği sorusu yöneltildi. Putin, yapılacak işlerin kolay olmadığı, tüm sorumlulukların henüz yerine getirilmediği, ancak Türkiye’nin gerekenleri yaptığını gördükleri yanıtı verdi. “Anlaştığımız 15-20 kilometrelik İdlib’deki bölgenin kurulumuna devam ediliyor” ifadesini kullandı.

Rus Interfax ajansının haberine göre Putin’in “Fırat’ın güneyinde teröristlerin bazı Amerikan vatandaşlarını esir aldığı” ifadesi de dikkat çekti. ABD’nin kotrolündeki bu bölgede IŞİD’in varlığını artırdığına işaret eden Putin, “Teröristler yaklaşık 700 kişiyi esir aldı ve her gün 10 kişiyi idam edecekleri tehdidinde bulundular” diye konuştu. Hafta başında El Bahra kampı yakınlarında IŞİD’in yüzlerce kişiyi esir aldığı haberleri gündeme yansımıştı.

<haber-dikey:1115216>

‘CİHATÇILAR GÖNDERİLDİ’

El Masdar sitesinin haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin IŞİD militanlarını Suriye’den Irak ve Afganistan’a gönderdiğini söyledi. Moskova’nın bu adımdan duyduğu kaygıyı dile getirdi, Öte yandan Sputnik’in haberinde Suriye’nin Deyr ez Zor bölgesinde Hacin yakınlarında ABD liderliğindeki koalisyona ait iki savaş uçağının, Washington’ın müttefiki Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) hedef aldığını, oluşumun altı üyesinin öldüğü iddiası aktarıldı. Olayın ABD’nin koordinasyon hatası nedeniyle gerçekleştiği, SDG’nin hedef alınmasının ardından alanın IŞİD’in eline geçtiği de savunuldu.

<haber-yatay:1115108>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler