AB'den Türkiye'ye ‘Kapı kapanıyor’ mesajı

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasından yana.

Yayınlanma: 06.11.2018 - 21:27
Abone Ol google-news

Avrupa’da Mayıs 2019’da yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde Türkiye’ye dönük olumsuz mesajlar gelmeye devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin nihai olarak sonlandırılması gerektiğini söyledi.

Alman Die Wielt gazetesine konuşan Avusturya ve Avrupa Halk Partileri üyesi Hahn, müzakerelerin halihazırda donmuş olduğunu ve mali yardım kısıtlamasını hatırlatarak Türkiye ve AB için uzun vadede yeni yollara girilmesi ve üyelik müzakerelerinin bitirilmesi daha dürüstçe olur” ifadelerini kullandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un müzakerelerde ilerleme şansına şüpheyle yaklaşan açıklamalarını ve üye ülkelerin Türkiye’ye ilişkin tavırlarına atıfta bulunan Hahn, Türkiye için “karşılıklı çıkara dayalı yeni bir stratejik ortaklık” yolunun açılmasını önerdi.
‘AB standartlarından uzaklaşıldı’

Türkiye’nin AB’ye öngörülebilecek bir tarihte üye olmasının gerçekçi olmadığını savunan Hahn, söz konusu sürecin “gerçekçi, stratejik ortaklık yolunu da kapattığını” vurguladı. Türkiye’nin AB standartlarından giderek daha fazla uzaklaştığını da sözlerine ekledi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından muhalefete yönelik kitlesel gözaltı ve tutuklamalar ve hak ihlalleri nedeniyle AB üyesi ülkeler 2016 yılının sonunda üyelik müzakerelerini genişletmeme kararı almıştı. AB Türkiye’ye üyelik süreciyle bağlanıtılı mali yardımları da Kasım 2017’de kısıtlamıştı. Öte yandan, Türkiye’ye ilişkin üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi kararının alınabilmesi için AB üyesi en az 16 ülkenin onayı gerekiyor.

Hahn tarafların enerji, göç, Suriye’nin yeniden inşası gibi konularda işbirliği yapabileceğini, Gümrük Birliği’nin uzatılmasının da tarafların faydalanabileceği somut bir proje olabileceğini belirtti. AB üyesi ülkeler Haziran ayında Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesine yönelik müzakerelere başlamama kararı almıştı.

AP’deki en büyük grup olan Avrupa Halk Partisi’nin (EVP) lideri Manfred Weber de mayıs ayındaki yapılacak seçimlerin ardından Avrupa Komisyonu başkanlığına seçilmesi hâlinde Türkiye’nin AB üyeliği sürecini sonlandıracağını söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler