Trump'tan ABD'deki ara seçimler sonrası ilk açıklamalar

ABD Başkanı Trump, ABD’de yapılan Kongre seçimleri sonrası Beyaz Saray'da düzenlediği ilk basın toplantısında Kaşıkçı cinayetine ilişkin, 'Türkiye ve Suudi Arabistan’la birlikte çalışıyoruz. Bu konuda güçlü bir fikir oluşturuyorum' diye konuştu. Trump, İran'a yönelik yaptırımlarda, Türkiye'nin de dahil olduğu 8 ülkeye muafiyet tanınmasına ilişkin de, 'Bazı ülkelere süre verdim, çünkü talepte bulundular' dedi.

Yayınlanma: 07.11.2018 - 20:11
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Donald Trump Kongre ara seçimlerinin sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada "bugün cumhuriyetçiler için büyük bir gün" dedi. Trump seçim yarışında medya desteği olmadığınının altını çizerek "alın akıyla çıktık" ifadelerini de kullandı.

<haber-dikey:1133458,1133457,1133878>

Cumhuriyetçi Parti’nin seçimlerden başarıyla çıktığını söyleyen Trump, "Obama ilk ara dönem seçimlerinde 6 koltuk kaybetmişti” dedi. Trump ayrıca, '10 oy almazsak önergelerimiz geçmeyecek' ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, TSİ 20.00'da Beyaz Saray'da seçim sonrası ilk basın konferansını düzenleyeceğini duyurmuştu.

TRUMP'TAN PELOSİ'YE DESTEK

Trump konuşmasında "bugün cumhuriyetçiler için büyük bir gün" ifadelerini kullanırken Demokratların önemli isimlerinden Nancy Pelosi’ye desteğini yineledi.

Trump, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda da, ABD Temsilciler Meclisi'nde sözcülük görevine, Temsilciler Meclisi Üyesi Demokrat Pelosi’nin gelmesi gerektiğini ifade etmişti.

Trump, paylaşımında, "Adil olmak gerekirse Nancy Pelosi, Demokrat Partililer tarafından Temsilciler Meclisi Sözcüsü olarak seçilmeyi hak ediyor. Eğer Demokratlar kendisine zorluk çıkarırsa kendisine Cumhuriyetçi oylardan destek veririz, hak ediyor." ifadesini kullanmıştı.

TRUMP'A YÖNELİK SERT ELEŞTİRİLERİYLE BİLİNİYOR

Nancy Pelosi, Kongre seçimleri öncesinde ABD Temsilciler Meclisi'nde azınlıktaki Demokratların lideri pozisyonundaydı.

Demokratların Kongre’de sözcüsü olmak için en güçlü isim olarak öne çıkan Pelosi, Trump’a yönelik sert eleştirileriyle biliniyor.

ABD'de seçmenler dün, Kongrenin üst kanadı Senatodaki 35 sandalye ile alt kanadı Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gitti.

Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti Senato'daki çoğunluğunu korurken, Temsilciler Meclisi'nde üstünlüğü Demokratlar sağladı.

KAŞIKÇI AÇIKLAMASI

Trump, gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda kendisine yöneltilen soruyu da yanıtladı.

Trump, "Bu konu üzerine gelecek hafta çalışacağız, Kongre’yle yakın bir çalışma içerisindeyiz. Birlikte çalışıyoruz, hepsi yetenekli insanlar. Türkiye ve Suudi Arabistan’la birlikte çalışıyoruz. Bu konuda güçlü bir fikir oluşturuyorum." diye konuştu.

 İRAN YAPTIRIMLARINDA TÜRKİYE MUAFİYETİ

Trump ayrıca, Türkiye'nin de dahil olduğu 8 ülkeye, İran'a yönelik yaptırım paketinde petrol ithalatı konusunda muafiyet tanınmasına ilişkin de açıklamalar yaptı.

Bir soru üzerine Trump, “ABD tarihindeki en büyük yaptırımları uyguladık.” değerlendirmesinde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Fakat bazı ülkelere süre verdim, çünkü talepte bulundular. Bunu yaptım, çünkü petrol fiyatlarının varil başına 100 veya 150 dolara çıkmasını istemiyorum. Çünkü fiyatları aşağı çekiyorum. Eğer bakarsanız, petrol fiyatlarının aşağı düştüğünü görürsünüz."

Trump petrol fiyatlarının son aylarda düşüşte olduğunu vurgulayarak, "Yaptırım konusunda çok sert olmak yerine, petrolün bazı ülkelere gitmesinde sorun görmedik. Petrol fiyatlarının yükselmesini istemiyorum. Çok hassas bir pazar. Zaman içerisinde belki daha sert bir pozisyon alacaklar. Fakat dünya genelinde petrol fiyatlarının yükselmesini istemiyorum.” diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler