Kritik görüşmenin ardından açıklama

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Pompeo ile bir araya geldi. Çavuşoğlu görüşme sonrası yaptığı basın açıklamasında Türkiye'nin ABD'den iadesini talep ettiği 84 FETÖ mensubunun listesini Pompeo ve Bolton'a teslim ettiğini açıkladı.

Yayınlanma: 20.11.2018 - 21:32
Abone Ol google-news



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda mevkidaşı Mike Pompeo ile TSİ 21.00 sularında biraraya geldi. 

Bakan Pompeo, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Pompeo, "Papaz (Andrew) Brunson'ın serbest kalmasından sonra oluşan pozitif ivme ve ilişkiyi memnuniyetle karşılıyorum ve diğer ortak endişelerin ele alınabileceği ilave kanalların kurulması çağrısında bulunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Mike Pompeo ayrıca, Türk mevkidaşıyla görüşmesinde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini, Suriye'deki sorunlar konusunda iş birliğini ve Suriye'deki savaşın sona erdirilmesi için Birleşmiş Milletlerin (BM) öncülük ettiği barış sürecini destekleme konusunu da görüştüklerini belirtti. 

"SUUDİ ARABİSTAN'LA İLİŞKİLERİMİZİ BOZMAYACAK"

Gazetecilerin ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ile ilgili sorularını da yanıtladı. ABD’nin Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudi Arabistan’la ilişkilerini bozmayacağını yineleyen Pompeo, bu kararın ABD vatandaşları için önemli olduğunu söyledi.

ABD tarafından Kaşıkçı cinayeti ile ilgili çok büyük kaynak ve çaba harcandığını belirten Pompeo “ABD güçlü bir tepki gösterdi. Soruşturulan 17 kişiye yaptırım uyguluyoruz” dedi.
CIA araştırması hakkında konuşamayacağını söyleyen Pompeo, “Elimizde tüm deliller olduğunda tabi ki ABD ona göre davranacaktır, her zaman o şekilde davrandık” ifadelerini kullandı. 

ÇAVŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMALAR

Çavuşoğlu da bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

-Mevkidaşım Mike Pompeo ile görüştüm daha sonra da Bolton'la görüştüm.

-Pompeo ile yaptığımız görüşmede ilişkilerimizi nasıl nıormalleştiririz bunları konuştuk. Bunlardan bir tanesi biliyorsunuz FETÖ ve Suriye'de ABD'nin YPG ile işbirliğidir.

-Münbiç yol haritasını uygularken diğer taraftan da neler yaopacağımızı değerlendirdik.

-Trump, ABD'den iadesini istediğimiz kişileri rica etmişti. Onları da verdik.

-İran yaptırımlarını da ele aldık. Türkiye'ye verilen istisnalar önemli ama bunların kalıcı olması da önemli.

-Kaşıkçı cinayeti ile ilgili Trump'ın bir açıklaması oldu. Bizim yürüttüğümüz soruşturmayla ilgili bilgileri de payklaştık.

-Bolton'la yaptığımız görüşmelerde de bunları değerlendirdik. Halkbank davası biliyorsunuz devam ediyor. Avukatlarla bir araya gelerek görüş alışverişinnde bulunduk.

KAŞIKÇI AÇIKLAMASI

-Kaşıkçı cinayeti ile ilgili cevaplanmamış sorular var. Talimatı bu kişi kimden aldı bunun ortaya çıkması gerekiyor. Şuan 11 kişi Suudi Arabistan'da tutuklu.

Diğerleri neden serbest bırakıldı. Türkiye'de devam eden bir soruşturma var. Viyana soruşturmasına göre bu soruşturmanın Türkiye'de devam etmesi gerekiyor.

-Kaşıkçı'yı öldürüp parçalara ayırdıklarını kabul ediyorlar. İşbirlikçi bilinen bir kişi. Robot resminden çok kimliği bize bildirilmelidir. Cesedin nerede olduğunu bilmiyoruz. Kavga ile öldürülmediği belli. Kaşıkçı önceden planlanarak öldürüldü. Gösteriyor ki bu işi yapan bu işi zevk alarak yapıyor.

Kavga sonucu öldürüldü açıklaması bir çelişkidir. Neden işbirlikçi ayarlandı? İşbirlikçi ayarlandı ve ceset onlara verildi, onların açıklamasına göre. Tüm bunların aydınlatılması gerekiyor.

HALKBANK AÇIKLAMASI

- Burada mahkeme bir süreç işletiyor. Adalet Bakanlığı'nın bir rolü var süreçte. OFAC'ta devam eden süreç de Hazine ile ilgilidir. Halkbank'ın İran yaptırımlarını ihlal etmediği ortadadır. Hakan Atilla'nın Türkiye'ye gönderilmesi konusu var. Adli tıp uzamanlarının değerlendirme raporları var. Tüm bu değerlendirmelere göre Halkbank İran yaptırımlarını ihlal etmemiştir. Bu süreç FETÖ'nün ve Rıza Sarraf'ın kendi söylemleri üzerine kuırulmuş bir süreç. Atilla'ya yönelik herhangi bir ispat olmadığı için bu sürecin sonlandırılması gerekir. 

AİHM KARARI

(Demirtaş kararı) -AİHM'le ilgili kararı henüz göremedim. Burada terörle ilgili bir suçlama var. Teröre destek vermekle suçlanan bir kişi hapiste, milletvekili de değil. AİHM'in kararına dikkatli bakmak lazım o nedenle. Karara baktıktan sonra açıklamamızı yaparız.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler