Blair'den Brexit yorumu: İkinci bir referanduma hazırlıklı olun

AB Liderler Zirvesi devam ederken, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile İngiltere Başbakanı Theresa May’in masabaşı toplantısı öncesinde gerçekleştirdiği hararetli konuşma kameralara yansıdı. Öte yandan, İngiltere'de de sürece ilişkin tarışmalar sürüyor. Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, anlaşmanın Parlamentodan geçmeyeceğini belirterek,“Brexit için ikinci bir referanduma hazırlıklı olmak gerek” dedi.

Yayınlanma: 14.12.2018 - 16:58
Abone Ol google-news


Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi ikinci gününde devam ediyor. Liderler bugün, ekonomik ve parasal birlik konuları ele alacak. Liderler Zirvesi’nin ikinci gününde, dün düzenlediği basın toplantısında Brexit sürecine ilişkin sert açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile İngiltere Başbakanı Theresa May’in hararetli konuşması kameralara yansıdı. Yuvarlak masa toplantısı öncesinde ayaküstü konuşan iki liderin yüz ifadelerindeki gerginlik dikkatlerden kaçmadı.

 'BU TARTIŞMA KARIŞIK VE BELİRSİZ BİR HAL ALMAYA BAŞLADI'

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, dün zirvenin ilk oturumunun ardından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile ortak basın toplantısı düzenlemişti. Brexit anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Juncker, “İngiliz dostlarımız, bize ne istediğimizi sormak yerine, ne istediklerini söylemeli” ifadelerini kullanmıştı.

Juncker, “Birkaç hafta içerisinde İngiliz dostlarımızın bizden ne beklediğini belirlemesini istiyoruz. Çünkü bu tartışma karışık ve belirsiz bir hal almaya başladı. Bunun açıklığa kavuşmasını bekliyorum” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. İngiltere için yeni bir müzakereye gidilmeyeceğini açıklayan Juncker, geri çekilme anlaşmasının yasal bir yükümlülüğü olmayacağını da sözlerine eklemişti.

MERKEL'DEN AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brexit'e ilişkin açıklamasında, AB üye ülkeleri ile İngiltere’nin 25 Kasım’da çıkış anlaşması konusunda uzlaştıklarını ve bunun geçerli olduğunu söyledi.

Merkel, AB'de kalacak 27 ülkenin Brexit konusunda bir anlaşma olmasını istediklerini vurguladı.

'TEDBİR MADDESİ'

May’ın özellikle "tedbir maddesine" ilişkin endişeleri dile getirdiğine dikkati çeken Merkel, İngiltere'nin endişelerini anlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Geçiş döneminde İngiltere ile AB arasındaki ilişkiler konusunda nihai bir anlaşma sağlanamadığında “tedbir maddesine” ihtiyaç duyulduğunu belirten Merkel, "Hiçbirimiz İngiltere’nin düzensiz çıkışını istemiyoruz." ifadesini kullandı.

Başbakan Merkel, kendileri için üzerinde anlaşılan çıkış anlaşmasının değiştirilmemesi, ortak pazarın bütünlüğü ile İrlanda ve Kuzey İrlanda arasındaki anlaşmaya uyulması gibi konuların zorunlu olduğunu kaydetti.

Merkel, "tedbir maddesinin" de çıkış anlaşmasında iyi bir şekilde tanımlandığını bildirdi.

İNGİLTERE'DE DE TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan İngiltere'de, Brexit anlaşmasına 4 ay kala May’in Parlamento oylamasını ertelemesiyle başlayan tartışmalar devam ediyor. Başbakan May’ın AB ile mutabık kalınan anlaşmayı ülkesinde savunamaması ve Parlamentoya sunamamasıyla birçok siyasetçinin Brexit’e olan inancını yitirdiklerini söylediği ifade ediliyor..

BLAİR: İKİNCİ BİR REFERANDUMA HAZIRLIKLI OLUN

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, İngiltere’nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılması süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Blair, Brexit Anlaşması'nın Parlamentodan geçmeyeceğini belirterek,“Brexit için ikinci bir referanduma hazırlıklı olmak gerek” dedi.

<haber-yatay:1170310,1169514,1167932,1166660>
 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon