Gerilim yine yeniden

ABD Başkanı Trump’ın danışmanı Bolton’ın da yer aldığı heyet Ankara’da temaslarda bulundu. Ziyaret öncesi YPG’ye arka çıkan açıklamaları basına yansıyan ABD’li yetkililere Cumhurbaşkanı Erdoğan randevu vermedi.

Yayınlanma: 08.01.2019 - 22:45
Abone Ol google-news
<video:1195113>

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararını görüşmek üzere Ankara’ya gelen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın Ankara ziyaretinde Türkiye ile ABD arasında bir uzlaşı çıkmadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD heyetinin görüşme talebini kabul etmezken Bolton, ziyaretini kısa tutarak Ankara’dan ayrıldı.

Bolton’ın yanı sıra, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın da içinde bulunduğu ABD heyeti, dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ve MİT Başkan Yardımcısı Cemalettin Çekik’in içinde bulunduğu Türk heyeti ile görüştü. Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından Bolton öğle saatlerinde Ankara’dan ayrıldı. Jeffrey ve Dunford’ın ise Ankara’da kaldığı ve temaslarını sürdürdüğü bildirildi.

<haber-dikey:1195066, 1194758>

‘Görüşmeye gerek yok’

Bolton ve heyetinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu talebi kabul edilmedi. Meclis’te gazetecilerin bu konudaki sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Bolton’ın zaten muhatabı İbrahim Kalın Bey. Dolayısıyla İbrahim Kalın Bey kendisiyle görüşme yapacaktı. Eğer gerekli görürsek, böyle bir talebe biz de ‘evet’ diyebilirdik. Bizim tabii şu anda yoğun mesaimiz var. Böyle bir şeye şu anda gerek yok” dedi. Bolton’ın Türkiye’ye gelmeden önce İsrail’de yaptığı “Türkiye, Suriye’deki Kürt güçlere saldırmayacağı güvencesi vermedikçe Amerikan kuvvetleri kuzey Suriye’den çekilmeyecek” açıklamasına Ankara sert tepki göstermişti.

Öte yandan, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Garret Marquis, “Bolton ile Kalın, ABD Başkanı Trump’ın Suriye’nin kuzeydoğusundan uygun bir hızla çekilme kararı hakkında verimli bir görüşmede bulundular” açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ise ABD heyeti ile görüşmeye ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Görüşmede Bolton’ın YPG’den “Kürt güçler” olarak söz etmesinden duyulan rahatsızlığı dile getirdiklerini belirten Kalın, “Suriye Kürtleri ile PKK terör örgütü ve onun Suriye kolu olan YPG ve PYD’nin birbirinden net bir şekilde ayrılması gerektiğini ifade ettik” dedi.

‘Silahlar toplanmalı’

Kalın, ABD’nin çekilme kararından memnuniyet duyduklarını kaydetti. Diğer yandan ABD’nin Suriye’den çekilmesi için 120 günlük bir takvim öngörüldüğünü söyleyerek “Burada önemli olan, ABD’nin YPG’ye verdiği silahların toplanıp toplanmayacağı, oradaki Amerikan üslerinin ne olacağı, ABD’nin YPG ile angajmanının ne zaman sonlandıracağı meselesidir” dedi. “Beklentimiz verilen tüm silahların toplanması. Bununla ilgili çalışma yaptıklarını ilettiler ama detayları önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak” ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler