Tek gerçek: Amerika çekilecek

ABD’nin Fırat’ın doğusundaki Suriye topraklarından çekileceğini Donald Trump’ın açıklamasının ardından bu ülkeden bir heyet Ankara’ya geldi ve gitti. Görüşmelerden arta kalanlar satır başlarıyla şöyle sıralanabilir. Türkiye, YPG’nin Münbiç ve diğer kontrol ettiği alanlardan çıkarılması yönündeki politikalarını aynı kararlılıkta savunuyor. Bu kapsamda IŞİD ile de mücadele etmeye hazır. Ancak temaslardan sonra netleşen tek bilgi var: Amerika Suriye’den çekilecek. Ne zaman, nasıl çekileceği soruları ise henüz net değil.

Yayınlanma: 10.01.2019 - 22:22
Abone Ol google-news

Türkiye ziyareti öncesindeki sözleri nedeniyle Ankara’da soğuk karşılanan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın başkanlığındaki heyetin temaslarından somut sonuç çıkmadı. Heyetler arasındaki dilin tonu da istenen düzeyde değildi. ABD, bir süre “müttefik olarak çalıştıkları” YPG’nin yüzüstü bırakılıp gidilmesi izleniminden rahatsız. Bu durum ABD’li heyetin temaslarına da yansıdı. Türk tarafına, “YPG’yi yok etmeyi mi hedefliyorsunuz” mealinde soru sorularak fikir edinilmeye çalışıldı. Türk heyeti YPG’ye bakışını değiştirmeden “Bu konuda bir planınız var mı?” şeklinde karşılık verince, yeniden “Siz ne düşünüyorsunuz?” yanıtını aldı.

İki heyetin birbirini yoklama yaklaşımından bir sonuç çıkmış gibi görünmüyor. Bunun temel nedeni de ABD’nin henüz Trump’ın istediği çekilme planını hazırlamamış olması. Çünkü askeri bürokrasinin aklı hâlâ YPG’de... Ancak temasların tarafları hatta YPG, çekilmenin kesin olduğunu algılamış durumda. Bunun gerekçesi de, “ABD, artık askeri varlık bulunduracak düzeyde Suriye ile ilgilenmiyor. Tek neden IŞİD idi, o da sona yaklaşıyor. ABD’nin odaklanması gereken başka bölgeler ve konular var” şeklinde özetlenebilir. ABD’nin çekilme süresi büyük olasılıkla Münbiç’te olduğu gibi Türkiye’nin beklentilerini karşılamayacak, hatta daha da uzayabilir.

Yine koalisyonun Suriye’nin Irak sınırındaki Hacin ve El Safa bölgelerini IŞİD’den bir an önce temizlemek istediği bilgisini de verelim. Türkiye’den beklenti ise bu bölgenin diğer aktörlere kapalı tutulmasını sağlamak yönünde. Çünkü ABD’nin çekilmesinden sonra Rusya ve İran’ın şanslarını deneyeceği düşünülüyor. ABD, Fırat’ın doğusunda Deyr ezzor ve güneyinin çok uzak olduğunu, Rakka, Tabga Barajı ve Münbiç bölgesinin Türkiye’nin etki alanı için gerçekçi olduğunu değerlendiriyor.

Rusya faktörü

ABD’nin kararının ardından YPG Esad yönetimi ve Rusya ile temasa geçmiş durumda. Kulislerde ABD beklentisinin karşılık bulmaması durumunda Türkiye’nin Rusya ile daha güçlü bir anlaşma yapabileceği de konuşuluyor. Türkiye, ABD çekilmesi sonrasında bölge için düşüncelerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın makalesiyle tüm dünyaya duyurdu. Temasların ardından ABD, Türkiye ile işbirliği içinde çekilme için bir plan yapacak mı? Suriye’ye ilişkin ikincil hedeflerini nasıl koruyacak? Herkes birbirini kolluyor, herkes yeniden konumlanıyor...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler