Vicdanlar dondu: Çocuk ölüm haberleri geliyor

Derme çatma çadır kamplara sığınan siviller ağır kış koşullarıyla yüz yüze. UNICEF, kuzeydoğudaki ve Ürdün sınırındaki kamplardan aralarında yeni-doğan da olmak üzere çocuk ölüm haberlerinin geldiğini duyurdu.

Yayınlanma: 15.01.2019 - 19:59
Abone Ol google-news

 

Kampların birçoğu çamura batmış durumda...

Suriye’de sekiz yılı aşkın süredir devam eden ve yüz binlerce kişinin yaşamını yitirdiği savaşta milyonlarca kişi evlerinden, yurtlarından oldu. Ülke içinde ve çoğu komşu ülkelerde sığınmacılar zorlu kış koşullarında yaşam mücadelesi veriyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF), Suriye’deki çocuklarla ilgili son raporu ise savaşın ağır faturasını bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre, son haftalarda çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ailelerden en az 15 çocuk soğuk hava ve yetersiz tıbbi müdahale nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sekiz çocuğun Suriye’nin kuzeydoğusundaki Rukban kampında, Irak sınırı yakınındaki cihatçıların kuşatması altındaki Hacin’den kaçan çocuklardan ise yedisinin dondurucu soğuklar nedeniyle can verdiği belirtildi. UNICEF’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika yöneticisi Geert Cappelaere, “Rukban kampında soğuk hava ve zor yaşam koşulları çocukların hayatını giderek daha fazla riske atıyor. Sadece dört haftada çoğu dört aydan küçük, en küçüğü yeni doğmuş bir bebek olan en az sekiz çocuk yaşamını yitirdi” dedi.

Cappelaere, sığınmacıların yüzde 80’ini kadın ve çocukların oluşturduğu Ürdün sınırındaki kampta soğuk hava nedeniyle bebek ölümlerinin arttığını kaydetti. Hacin’deki çatışmalardan kaçan siviller ise günlerce soğuk havada, temel malzemeleri olmadan yardım için beklemek zorunda kalıyor.  

BM’den yeni deneme

Öte yandan Staffan de Mistura’dan boşalan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilciliği görevine getirilen Geir O. Pedersen, dün Şam’a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Pedersen, sosyal medya hesabından “verimli görüşmeler gerçekleştirmeyi umuyorum” mesajını paylaştı. Şam hükümeti geçen ekimde atanan Pedersen’in göreve gelmesinin ardından şartlı işbirliği mesajı vermişti. El Vatan gazetesine konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad, “Yeni BM temsilcisiyle, selefinin metotlarını kullanmadığı takdirde işbirliği yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.
Bu arada, Irak Dışişleri Bakanı Muhammed el Hakim’in, Suriye’nin, 2011’den bu yana askıda olan Arap Birliği üyeliğinin tekrar aktif hale gelmesini destekledikleri yönündeki açıklaması da dün gündeme yansıyan haberler arasındaydı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler