Cezayir'de seçimler ertelendi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, cumhurbaşkanlığı seçimlerini ertelediğini ve 5. dönem adaylığını geri çektiğini açıkladı.

Yayınlanma: 11.03.2019 - 21:13
Abone Ol google-news

Cezayir Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika, 18 Nisan’da düzenlenecek seçimlerde beşinci dönemi için aday olduğunu açıklamasıyla patlak veren protestolara karşı haftalar sonra geri adım attı. Buteflika’nın dün adaylıktan geri çekildiği, devlet başkanlığı seçimlerini ise ertelediği duyuruldu. Cezayir devlet ajansı APS’nin haberine göre Buteflika, başkanlık seçimlerinin yıl sonunda anayasa reformu için toplanacak olan ulusal konferansın hemen ardından düzenlenmesi sözü verdi. BBC ise anayasa reform çalışmalarında ordu kanadının da yer alacağı iddiasına yer verdi.

Başbakan Uyahya istifa etti
Devlet Başkanlığı kaynakları, hükümetin kısa süre içerisinde feshedilip yeni bir ismin başbakanlığında yeni bir “geçiş hükümeti”nin kurulacağını belirtti. Açıklamaların hemen ardından Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya istifa etti.

Ülkeyi 20 yılı aşkın süredir yöneten 82 yaşındaki Buteflika’nın kararı, geçen aydan bu yana devam eden protestolar kapsamında önceki gün ilan edilen 5 günlük genel grev kararının ardından geldi. Dün binden fazla yargıç, Buteflika’nın aday olması halinde seçimde gözlem yapmayacaklarını duyurmuştu. Sağlık sorunları nedeniyle uzun süredir halkın arasına çıkamayan, iki hafta önce tedavi için İsviçre’nin Cenevre kentine giden Buteflika, önceki gün başkanlık uçağıyla ülkesine dönmüştü. Buteflika’nın adaylıktan çekilmesini talep eden kitlesel eylemlerde başı, ülkede kronik hale gelen işsizliğin en fazla etkilediği gençler ve öğrenciler çekiyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler