“Erdoğan Sarraf davasını kapatmak için gücünü kullandı”

Rıza Sarraf davasının başsavcısı olarak Türkiye’de tanınan Bharara Sarraf davasıyla ilgili düşüncelerini açıkladı.

Yayınlanma: 20.03.2019 - 21:01
Abone Ol google-news

Rıza Sarraf soruşturmasını ABD’de başlatan, eski New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın anılarını paylaştığı kitap Salı günü piyasaya çıktı.

Bharara, kitabıyla ilgili ABD’de çok sayıda televizyon kanalı, gazete, radyo ve internet haber sitelerine özel açıklamalarda bulundu.

“Erdoğan Sarraf davasını kapatmak için gücünü kullandı”

Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’nun haberine göre, Bharara, Türkiye’de adaletin olmadığını öne sürdü. Türkiye’de İran asıllı altın tüccarı Rıza Sarraf soruşturmasının siyasi bir kargaşa yarattığını belirten Baharara, “Rıza Sarraf ve bu davada yargılanan diğer kişiler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın kişilerdi. Bu nedenle bu davanın üstü örtüldü” dedi.

Amerikan NPR radyosuna konuşan Bharara, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’de başlatılan Sarraf davası soruşturmasını kapatmak için gücünü kullandığını kaydederek, “Görevdeki hakimleri ve savcıları işten attı. Medya kuruluşlarını kapattı. Açıkçası davanın kapatılması için elinden geleni yaptı” dedi.

Türkiye’nin, Amerika’da olduğu gibi anayasal bir korumanın içerisinde olmadığını ve bu nedenle soruşturmanın kapatıldığını belirten Bharara, “Bu tür durumlar bugün Amerika’da gördüğümüz şeyler değil. Umarım Türkiye’de yaşananları bu ülkede de görmeyiz” diye konuştu.

Eski başsavcı Bharara, Rıza Sarraf’ın Disney World’e gitmek için Amerika’ya gelmekle çok büyük bir hata yaptığını ve Florida’ya geldiği sırada tutuklandığını belirterek, görevli olduğu dönemde kendi ofisinde çalışan genç bir savcı Michael Lockard’ın da bir süredir üzerinde çalıştığı gizli soruşturma dosyasını açıp Sarraf aleyhinde dava açılmasına öncülük ettiğini kaydetti.

Türkiye’de, ABD’de Sarraf aleyhine açılan davayla birlikte bir gecede sansasyonel bir hale geldiğini ifade eden Bharara, “Çünkü laik Türkiye’nin çoğu bunu, Türk adaleti işlemezken hayatta kalabilen, işleyen ve galip gelen Amerikan adaletinin bir örneği olarak gördü" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler