Berlin çözüm arıyor

ABD’nin İran ültimatomuna AB’den ‘bölgeyi daha güvenli hale getirmez’ tepkisi gelirken Almanya Washington’la diyalog çabasında.

Yayınlanma: 22.05.2018 - 21:29
Abone Ol google-news

İran’la yapılan uluslararası nükleer anlaşmadan (JCPOA) çekilen ve bu ülkeye üst üste yeni ekonomik yaptırımlar uygulayan ABD yönetiminin önceki gün de Tahran’a 12 maddelik bir ültimatom vermesi, Avrupa Birliği’nin (AB) tepkisini çekti. AB’nin lokomotifi Almanya, Dışişleri Bakanı’nı krizi görüşmek üzere ABD’ye gönderme kararı aldı.

Tahran’ın nükleer programını devam ettirmesi olasılığından kaygılı olduğu bilinen, Avrupalı şirketlerin İran’la yaptığı ticari faaliyetlerin ise sürmesinden yana olan AB’nin Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Komiseri Federica Mogherini, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından ilan edilen ültimatomun “bölgeyi daha güvenli hale getirmeyeceği” endişesini dile getirdi.

AB: Alternatifi yok

2015’te imzalanan JCPOA sonucu yaptırımların kalkması sayesinde İran’la ticaret hacmi 3 yılda 30 milyar dolara yaklaşan Avrupa, Washington’ın yaptırım kozuna ve “yaptırımları delmek isteyen şirketlerden hesap sorulacağı” şeklinde verdiği gözdağına tepkili. “JCPOA’nın bir alternatifi olmadığını” söyleyen Mogherini, “Pompeo’nun konuşması, anlaşmadan uzaklaşmanın bölgeyi nükleer silahlanmadan nasıl olup da daha güvenli hale getirdiğini ortaya koyamadı” şeklinde konuştu.

G20 dışişleri bakanları toplantısı için Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da İran nükleer anlaşmasını görüşmek için ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya gelmek üzere Washington’a geçeceğini duyurdu. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, İran’da ticaret yapan Alman şirketlerine destek vereceklerini ancak ABD’nin uyguladığı yaptırımlar karşısında tam bir kalkan sağlanamayacağını söyledi.

‘Direnmek gerek’

Pompeo’nun açıklamalarına ilişkin Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung’daki yorumda, İran’ın ağır yaptırım tehditleriyle yeni bir anlaşmaya zorlamanın mümkün olmadığı değerlendirmesinde bulunulurken Der Tagesspiegel gazetesinde ise “Avrupa öz saygısı nedeniyle anlaşmadan (JCPOA) vazgeçilmesine direnmek zorundadır” ifadeleri kullanıldı.

‘YUMRUK’ ÇIKIŞI

İran’ın “Suriye’den güçlerini çekmesi, balistik füze programını sonlandırması, Yemen’deki çatışmalardan uzak durması” gibi maddelerin de olduğu 12 şartı yerine getirmediği takdirde, bu ülkeye eşi görülmemiş bir mali baskı uygulayacağını ilan eden Washington’a Tahran’dan sert çıkış sürüyor. İran Devrim Muhafızları Komutanı İsmail Kovsari, “İran halkı birlik olmalı ve ABD Dışişleri Bakanı ve ona arka çıkanların ağzına yumruğu yapıştırmalı” ifadesini kullandı. ABD’nin İran’a füze menzilleriyle ilgili söz söyleme hakkının olmadığını savunan Kovsari, “Hiroşima and Nagasaki, füzeler konusunda en suçlu ülkenin ABD olduğunu göstermiştir” şeklinde konuştu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de önceki gün ABD’ye sert tepki göstermiş, “Sen kimsin ki, İran ve dünya için karar verebiliyorsun” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler