Gerici derneklerden 'ders seçimi' baskısı

Gerici dernek ve vakıflar, dini içerikli derslerin seçilmesi yönünde kampanya başlatırken, okul yönetimlerinin de dahil olduğu süreçte ders seçimi ‘mahalle baskısı’na dönüştü.

Yayınlanma: 18.02.2019 - 22:09
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1246713>

MEB’in her yıl tartışma yaratan seçmeli ders belirleme sürecinde bu yıl da sona gelindi. Hükümetin “dindar gençlik” projesi kapsamında imam hatibe dönüştürülemeyen okullarda, din içerikli derslerin öğrencilere sunulması için gerici dernek ve vakıflar da kampanyalarına hız verdi. Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV), Önder İmam Hatipliler Derneği, hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir-Sen ve Ensar Vakfı düzenledikleri kampanyalarla “manevi eğitim” adı altında velilere öğrencilerin dini içerikli dersleri seçmesi için çağrıda bulundu.

Ensar Vakfı’nın “Dersimi seçiyorum, Dini öğreniyorum” diyerek başlattığı kampanyanın yanı sıra, dini içerikli internet siteleri, sendika şubeleri de velilere ulaşarak “Kuranı Kerim”, “Hazreti Muhammed’in Hayatı” ve “Temel Dini Bilgiler” derslerinin seçilmesini talep etti. Bu hafta sona erecek seçmeli ders belirleme sürecinde bir diğer görev ise velilere düşecek. Çocuklarının öğretim görecekleri dersleri seçip seçmediklerini velilerin kontrol etmesi gerekecek. MEB talimatına göre, süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin seçmeli derslerini okul yönetimleri belirleyecek.

‘Dayatmaya son verin’

“Eğitim sendikaları dini grupların seçmeli ders belirleme sürecini “mahalle baskısına” dönüştürmesine tepki gösterdi. Eğitim İş, “bakanlıktan, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine kadar adeta silsile gibi, dini içerikli seçmeli derslerin seçimine ilişkin okul yöneticilerine ve öğretmenlere baskı yapıldığı, bu derslerin seçiminin il, ilçe ve okul yöneticilikleri için koltuğu koruma adına referansa dönüştüğü görülmektedir” ifadelerini kullandı. Eğitim İş, “Çocuklarımızı, gençlerimizi inanç üzerinden test etmeye ya da şekillendirmeye kimsenin hakkı yoktur. Okullarımızı zaten sarmış olan dernek, vakıf, cemaat virüsüne ilaveten din adına bir de seçmeli derslerin dayatılması kabul edilebilir değildir. Bu dayatmalara hukuka aykırı uygulamalara, son vermesi gereken de Milli Eğitim Bakanlığı’dır” tepkisini gösterdi. 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler