Evrimin 'gülünçlüğü'

Türkiye ’de evrimin müfredattan çıkarılmasına, Batı basınında “Türkiye’nin geleceği için bir trajedi olduğu” yorumları yapıldı. Ünlü bilim insanı Richard Dawkins, “Türkiye kendini gülünç duruma düşürdü” mesajını paylaştı.

Yayınlanma: 24.06.2017 - 19:58
Abone Ol google-news

Türkiye’de evrimin müfretadattan çıkarılması Batı basınında geniş yankı buldu. Özellikle Avrupa basını olumsuz yorumlarda bulunurken BBC’de de Selin Girit evrimin ders kitaplarından çıkarılması üzerine Türkiye’de sert tartışmalar yaşandığına dikkat çekti. Haberde, Eğitim-Sen’in genel başkanı Feray Aytekin Aydoğan’ın “Türkiye’nin Suudi Arabistan’ın ardından evrim teorisini müfredattan çıkaran ikinci ülke olacağı, İran’da bile evrim teorisi hakkında 60 saat, Darwin üzerine ise 11 saatlik ders konulduğu” sözleri aktarıldı.

Dawkins’ten tweet

Ünlü ateist bilim insanı Richard Dawkins, Twitter hesabında “Türkiye kendini gülünç duruma düşürdü” mesajını paylaşırken “büyük laik, eğitim şampiyonu” diye nitelediği Atatürk’ün “mezarında ters döndüğünü” ima etti. Geçen yıl Richard Dawkins Mantık ve Bilim Vakfı ile birleşen ABD merkezli eğitim vakfı Center for Inquiry’den yayımlanan açıklamada durumun “Türkiye’nin geleceği için bir trajedi olduğu” vurgulandı. Independent gazetesinin konuyla ilgili haberinde hükümetin evrim teorisi ile ilgili kararının ülkedeki laik kesim ile sağ kanat dinci gruplar arasındaki mücadelenin bir parçası olduğuna dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin demokratik ve laik kurumlarını baltalamakla suçlandığı, darbe girişiminin ardından gazetecilerin, askerlerin, kamu çalışanlarının, akademisyenlerin hedef alındığı hatırlatıldı. New York Times gazetesi telefonla ulaştığı Feray Aytekin Aydoğan’ın “Laik, bilimsel eğitimin son kırıntıları da kaldırıldı. Bırakın liseyi bu konuyu anaokulunda bile rahatça anlatabilirsiniz” açıklamalarına yer verdi.

İtiraz edilmeli

Center for Inquiry’nin başkanı Robyn Blumner, “Türk bilim insanlarının da katılacağı gibi evrim, tektonik hareketler gibi kabul edilmiş bir gerçektir. Ortaokul fen öğretmenleri ile çalışmalarımızdan biliyoruz ki öğrenciler evrimin basit ilkelerini kolayca kavrayabiliyor. Dahası doğal seleksiyon hakkında öğrenmek öğrencileri etkiliyor, ilham veriyor. Hükümet bunu öğrencilerden almayı nasıl düşünebilir?” ifadelerini kullandı. Ankara’ya bu kararın iptali çağrısı yapılırken, halkın, çocuklarının ve ülkenin geleceği için karara itiraz etmesi gerektiği vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler