'AKP iktidarı eğitimi felakete sürükledi'

CHP, eğitimin yapboz tahtasına dönmesine tepki gösterdi.

Yayınlanma: 17.09.2017 - 22:28
Abone Ol google-news

Yeni eğitim ve öğretim yılı bugün “TEOG” tartışmasıyla başlıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılmasına” yönelik açıklamalarının ardından Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalara başlarken CHP’den de “yapboz tahtasına” dönen sistem için tepki geldi.

2017-2018 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “eğitimde fırsat eşitliğinin çocukların elinden alındığına” vurgu yaptı. İktidarın her eğitim öğretim yılı başında “en kıymetli varlıkların çocuklarımız olduğunu söylediğini ancak 15 yıldır Türkiye’nin eğitim sisteminde ulusal eğitim politikasının siyasi iradenin beklenti ve hedeflerine göre belirlendiğini” dile getiren Torun, “Türkiye’de hâlâ çocuk işçilerimiz var. Çocuk gelinlerimiz var. Zihinsel engelli, otistik çocuklarımız evlerine mahkûm edilmiş. Şehirlerimizdeki eğitim imkânları kasabalara sunulamamış, köylerimize ise hiç uğramamış” diyen Torun, fakirin artık zenginin elindeki eğitim olanaklarını hayal bile edemediği acı bir gerçekle karşı karşıya olunduğunu, karma eğitimin kaldırılmasının tartışmaya açıldığı bir ortamda fırsat eşitliğinden bahsetmenin mümkün olmadığını, çağdaş ve bilimsellikten uzak bu müfredatla kaliteli ve nitelikli eğitimden tamamen uzaklaşıldığını belirtti.

Yerlerde sürünüyor

PISA verilerine göre “eğitim sisteminin yerlerde süründüğünü” vurgulayan Torun, “Türkiye artık, matematik, fen bilimleri ve edebiyat alanlarında nitelikli insan yetiştiremiyor. Artık parmakla gösterdiğimiz üniversitelerimiz, dünyadaki başarılı ilk 500 üniversitesi arasında bile yer alamıyor. Bilim adamı yetiştiremiyor. AKP ile eğitimde geldiğimiz nokta felaketten ibarettir” dedi. Torun, MEB’in son müfredat değişikliğiyle laik eğitimi hedef aldığına da dikkat çekti.

Sıfırcılar patladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak da eğitim alanında hem nicelik hem de nitelik yönünden ciddi sıkıntılar yaşandığını, müfredatta yapılan değişikliklerin eğitimde nitelik sorunun daha da derinleştireceğini belirterek, “AKP Genel Başkanı’nın çerçevesini çizdiği ‘kültürel iktidar’ için eğitim müfredatından akıl ve bilim dışlanmıştır. Akıl ve bilimden koparılan eğitimle Türkiye iyi ve huzurlu bir geleceğe yürüyemez” görüşünü dile getirdi. Budak, şunları kaydetti: “Milli olması gereken eğitim sistemi ne yazık ki, AKP’nin 15 yıllık iktidarı döneminde yapboz tahtasına döndürülmüş ve ciddi bir nitelik kaybı ortaya çıkmıştır. Sürekli olarak eğitim sisteminde bir ileri iki geri adım atılıyor. Bir yandan MEB, TEOG’da açık uçlu soru hazırlığı yaparken AKP Genel Başkanı ‘TEOG kaldırılmalı’ dedi. Eğitim böyle mi yönetilir? Sonuç, PISA gibi uluslararası sınavlarda son sıralara düşen bir Türkiye’dir, sıfırcı öğrenci sayısındaki patlamadır. Sonuç, huzursuz bir eğitim ortamı ve mutsuz, gelecekten umutsuz nesildir. İşsiz üniversite mezunlarıdır.”

Uygar dünyadan uzaklaşıyoruz

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, bu yıl İlahiyat fakülteleri kontenjanlarının tamamen dolduğunu, birinci ve ikinci öğretimlere yaklaşık 25 bin öğrencinin yerleştiğini hatırlatarak “Ülkedeki tüm fizik bölümlerine ise 725 öğrenci yerleşti’’ dedi. İmam hatip lise ve ortaokullarında okuyan öğrenci sayısı ayrımcı devlet ve burs desteği ve tarikat ve cemaatlerin çalışmasıyla yaklaşık 1.5 milyonu bulduğunu, tüm okulları imam hatip liselerine dönüştürmeye yönelik, diğer okulları dışlayan eğitim politikalarının ülkede barış ve adalet üretemeyeceğini belirten Kocabaş, şunları söyledi: “Tüm bu eğitim politikaları gösteriyor ki Türkiye çok hızlı bir şekilde uygar dünyadan, akıl ve bilimden uzaklaşıyor. Türkiye yeni çağın araçlarıyla ortaçağa evriliyor. Bunlar nasıl yapılıyor? Tüm okul yönetimlerine ilahiyat yada imam hatip çıkışlı yöneticiler atayarak. Anaokullarına kadar, pedagojinin evrensel ilkeleri yok sayılarak konulan din dersleriyle, müfredatın değiştirilmesiyle ve parti devletinin tüm araçlarıyla. Böyle bir eğitim sisteminden özgür insanın, hayata akıl penceresinden bakan özgür bireylerin yetişmeyeceği çok açık.’’


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler