Selin Sayek Böke uyardı: Stagflasyon kapıda

CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Selin Sayel Böke, zamlar, vergiler, azalan ücretler, artan hayat pahalılığı ve işsizliğin Türkiye ekonomisinde sert inişe işaret ettiğini belirterek stagflasyonun kapıda olduğunu bildirdi. Böke, ekonomideki acı reçeteye karşı yeni bir siyaset anlayışına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Yayınlanma: 01.08.2018 - 14:55
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Selin Sayek Böke, ekonomideki kötü gidişata ilişkin kişisel Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu. Böke, sürekli gelen zamlar, vergiler, azalan ücretler, artan hayat pahalılığı ve işsizliğin Türkiye ekonomisinin kötü gittiğine işaret ettiğini belirterek, stagflasyonun kapıda olduğunu dile getirdi. 

<haber-dikey:1042921,1002301>

Ekonomideki kötü gidişatın sorumlusunun "saray rejimi" olduğunu belirten Böke, bu gidişatı durdurmak için yeni bir siyaset anlayışına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Böke'nin tweetleri şöyle: 

Stagflasyon nedir?

Bir ekonomide durgunluk ve işsizlik yaşanırken enflasyonun artmasıdır.

Stagflasyon kelimesi, durgun anlamına gelen "stagnant" ve enflasyon kelimelerinden türetilmiştir. Bir ekonomide ekonomik büyümenin olmadığı, üretimin düştüğü, işsizlik oranının yüksek olduğu bir ortamda genel fiyat seviyesinin artıyor olması stagflasyon olarak tanımlanmaktadır. Görüldüğü üzere stagflasyon ortamı bir ekonomik çelişkiyi göstermektedir.

Genel olarak işsizlik ve enflasyon arasında ters bir ilişki bulunmaktadır, işsizlik yükseldiğinde enflasyonun düşmesi, işsizlik düştüğünde ise enflasyonun yükselmesi beklenmelidir (Bu ilişki Philips Eğrisi ile açıklanmaktadır). 1970'li yıllara kadar bu genel ilişki kabul edilmiş olsa da 1973 Petrol Krizi ile beraber işsizlik oranı artarken fiyatlar genel seviyesi de artmış, sonuç olarak her iki ekonomik olumsuzluğun beraber yaşanabileceği anlaşılmıştır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon