Berat Albayrak'tan 'ekonomik saldırı' açıklaması

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise "Serbest piyasa ekonomisinde her zaman dalgalanmalar olacaktır. Bu işin doğasında var. Ama ülkemiz en iyisini yapacaktır" şeklinde açıklama yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise “Özellikle milletimizin TL’mizi güçlendirmek için attığımız adımlara desteğini artırmak amacıyla bugün bir önemli aksiyonu daha devreye alıyoruz. Dolar ve TL mevduat hesaplarının stopaj oranlarını yeniden düzenliyoruz." dedi. Bakan Albayrak konuşma yaparken Bakan Pekcan'ın uyuduğu görüldü.

Yayınlanma: 31.08.2018 - 11:52
Abone Ol google-news

<video:1069417>



KOBİ Destek Kredisi’nde imzalar bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla Dolmabahçe Sarayı’nda atıldı.Toplantıya ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ve banka yöneticileri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Berat Albayrak, “Özellikle milletimizin TL’mizi güçlendirmek için attığımız adımlara desteğini artırmak amacıyla bugün bir önemli aksiyonu daha devreye alıyoruz. Dolar ve TL mevduat hesaplarının stopaj oranlarını yeniden düzenliyoruz. TL cinsinden mevduat faizlerinde 6 aya kadar olan hesaplarda bin baz puanlık, yaklaşık yüzde 10, bir yıla kadar olan  hesaplarda 900 baz puan yaklaşık yüzde 9, bir yıldan uzun vadeli olanlarda da yine bin baz puan yani yüzde 10’luk bir indirime gidiyoruz. Yani benzer düşüşü katılım bankları, katılım hesaplarında da gerçekleştireceğiz” dedi.

KOBİ DESTEK KREDİSİ NEDİR?

8 banka aracılığıyla kullandırılacak kredi ilk 6 ay anapara ödemesiz takip eden 12 ay aylık eşit taksit ödemeli toplam 18 ay vadeli olacak. Faiz oranı ise piyasanın çok altında aylık yüzde 1,85, yıllık yüzde 22 olarak belirlendi. Destek kredisi en fazla 200 bin TL olarak kullanılabilecek. KOBİ Destek Kredisi aslında 2017 yılında ve 2018’in başında TOBB, odalar ve borsalar tarafından başlatılan Nefes Kredisi’nin devamı niteliğinde. Nefes Kredisi’nde reel sektöre 2017 yılında 5 milyar, 2018’in başında 7,5 milyar TL kaynak sağlanmıştı. KOBİ Destek Kredisi’ni verecek bankalar ise şöyle:

Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım.

RUHSAR PEKCAN'IN AÇIKLAMALARI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın açıklamasından notlar;

-Serbest piyasa ekonomisinde her zaman dalgalanmalar olacaktır. Bu işin doğasında var. Ama ülkemiz en iyisini yapacaktır. Biz büyümeye istikrara devam edeceğiz. KOBİ Destek Kredisi mekanizması, TOBB Başkanlığında destek sağlamıştır. 

-TOBB'un kaynakları en doğru adrese yönelmiştir. Yani KOBİ'lere... Son zamanlarda finansal dalgalanmaları fırsat gören stokçuluk yapıldığı dikkati çekmektedir. Piyasanın bozulmasını önleyici tedbirler almaya devam ediyoruz. 

-Demir çelik ihracatımız da 1 milyar dolar. İlk hedef 2.5 ve sonra 10 milyar dolar inşallah. Bugün KOBİ'lerimiz dünyaya açılıyor. KOBİ'lerimiz kendi kendine yeterli bir Türkiye için çalışmalarına devam ediyor. Her yerde başarılı Türk girişimcisi görüyoruz. Bugün olduğu gibi ekonomimize destek oluyorlar. 

-Piyasaları takip ediyoruz. Dayanışma ruhunu yakalamış Türkiye, önümüzdeki dönemde de Avrupa'nın en büyük ekonomisi olmaya devam edecektir. 

-Serbest piyasa ekonomi koşullarında ekonomik dalgalanmalar olacaktır. Gücümüzü böyle zamanlarda göstereceğiz. 

<haber-dikey:1069212,1069231,1069390>


ALBAYRAK'IN AÇIKLAMALARI

Albayrak'ın konuşmasından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

-Milletimizin refahını hedef alan ekonomik saldırılar için "kazanacağız" dedik

-Bankalarımız her zamankinden daha fazla dayanışma içerisinde

-Dün Arjantin'i gördünüz, ülkenin dinamikleri sağlam olduğu zaman Türkiye nasıl ayrışıyor gördünüz

-Kamuda açıkladığımız tasarruf tedbirlerini güçlü bir şekilde sürdüreceğiz

-Birilerinin söylediğinin aksine çok güzel bir yıl sonu bilançosu bizi bekliyor. Bunun sinyalleri geliyor.

Dünyada finansal daralmanın yaşandığı bir dönemde başarıya ulaşmak istiyorsak kaynak veririmliliğinden de taviz vermeyeceğiz. 

-Tasarruf ve verimlilik bilincini kamu öncülüğünde bir kültür haline getireceğiz. Çok çok kararlı bir irade var Türkiye'nin başında.

Alacağımız kararları OVP'de eylülde göreceksiniz. Enflasyon, cari açık mücadelesi, ekonominin tüm alanlarında, tarım sanayi, her alanda temel hedefler paydaşların sorumluluğunda olacak. 

Ekonominin tüm alanlarında, tarımdan, sanayiye, ulaştırmaya kadar tüm bu paydaşların sorumluluğunda olacak. Kazanmak için verilecek mücadelede aynı hedefler etrafında kenetlenmekten bahsediyoruz.

-Kazanmak için verilecek mücadelede aynı anda kenetlenmeden  bahsediyoruz. Dün Türkiye'de resmi tatildi... Piyasalar kapalı mı? Londra uyumuyor. Londra uyumuyorsa dün biz de uyumadık. Asya,batı piyasaları 7/24 sahadayız.

Ekonomimizde dalgalanmalar olmaması için kısa, orta ve uzun vadeli aksiyon planlarını harekete geçireceğiz.E o zaman biz de uyumuyoruz. Ekonomimizde dalgalanmalar olmaması için güçlü refleksler geliştirmek zorundayız. Özellikle banka ve reel sektörü kurdaki dalgalanmalardan zarar görmemesi için adımlar attık. Daha hızlı adımlar atmaktan çekinmiyoruz. 

-Reel sektörün ve bankaların arkasında olmaya devam ediyoruz. Bizim kadar birileri de bunu biliyor. Kur ataklarının hemen ardından dünyada örneği olmayan biçimde örneği olmayın bankalarımız için yoğun bir harekete geçti. Türk bankaları Avrupa ve dünyadaki muadillerinden çok daha güçlü bir bilançoya sahip. Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar bankalarımız yollarına emin adımlarla devam ediyor. 

- Bugün yaşadığımız süreç bizimle birlikte dünyaya da bir fotoğrafı net olarak gösterdi. Dolar güvenilirliğini her geçen gün yitirmeye başladı. Artık ülkeler bu duruma karşı yeni ve farklı arayışlar içine giriyor. 

<haber-yatay:1069022,1069127,1069015>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler