Ucuz kuru fark etti 28 dakika bekledi: CHP skandalı Meclis'e taşıdı

Düşük kurdan dolar ve Avro satışı konusunda Halkbank’tan açıklama: 4.6 milyon dolarlık döviz alımı yapıldı. Müşterilerinin hesaplarına bloke konuldu.

Yayınlanma: 03.09.2018 - 07:25
Abone Ol google-news

<video:1071085>

Halkbank Genel Müdürü Osman Aslan, cuma gecesi saat 22.01’den 22.39’a kadar süren düşük kur sorununun 10 - 15 dakika içerisinde fark edildiğini belirterek bu süre içerisinde 1763 müşterinin 4.6 milyon dolarlık işlem yaptığını söyledi.

<haber-dikey:1071053,1070157,1069987>

Toplam 38 dakika süren soruna neden fark edildiği anda müdahale edilmediği ve yaklaşık 28 dakika beklendiği ise akıllarda soru işareti bıraktı.

NTV’nin sorularını yanıtlayan Arslan, “Kur bilgisi hatalı girilmiş değil. Ülkeler arası faiz makasının yanlış girilmesinden oldu” diyerek şu değerlendirmeleri yaptı:

- Çok sınırlı işlem yapılmıştır ve hepsi düzelmiştir. Müşterilerimiz haksız kazanç sağlamadı, banka zarar görmedi.

-  Hatalı kurlar saat 22.01 ile 22.39 aralığında kısa süreli olarak işlem görmüş, bazı müşterilerimiz dijital kanallardan yaptıkları döviz alım satımlarını bu hatalı kurlar üzerinden gerçekleştirmiştir.

- Söz konusu saat aralığında, piyasa koşullarının tamamen dışında, teknik bir hatadan kaynaklanan düşük seviyeli döviz kurları kullanılarak müşteriler tarafından yapılan döviz alım satım işlemleri kısa süre içerisinde tek tek belirlenmiştir. Buna göre, 1256 müşterimizin 3.3 milyon dolar, 124 müşterimizin 539 bin Avro, 383 müşterimizin ise diğer döviz cinslerinde 689 bin dolara eş tutarda, döviz alım satım işlemi gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Bu işlemlerin dolar cinsinden toplam büyüklüğü 4.6 milyon dolar civarındadır. Toplam işlem adedi ise 2569 olmuştur.

Suçlu Bloomberg!

- Bu işlemlerle ilgili olarak, derhal ilgili müşteri hesaplarına bloke konulmuş olup, bu süre içerisinde EFT ve Swift sistemlerinin kapalı olması nedeniyle banka dışına herhangi bir döviz ya da TL kaynak çıkışı olmamıştır. n İlk defa böyle bir hatayla karşılaştık. İşlem yapan müşterilerin hesaplarına bloke konuldu ve özel bir yazılımla bu işlemleri eski haline getirdik. Hem servis sağlayıcısı kurumla (Bloomberg) ilgili inceleme talep edeceğiz hem de kendi süreçlerimizle ilgili zafiyet olması durumunda gerekli tedbirleri alacağız. İnceleme başlattık. Diğer bankalarda bize benzer bir durum yaşanmadığı bilgisindeyim.

- Bankamız, algısının olumsuz etkilenmesine neden olan, hatalı veri sağlayıcı kuruluş (Bloomberg) hakkında her türlü yasal haklarını kullanacak.

Meclis’e taşındı

CHP Halkbank’ta yaşanan düşük kurlu dolar ve Avro tartışmalarını Meclis’e taşıdı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na konuyla ilgili soru önergesi verdi. CHP’li Antmen, önergesinde 31 Ağustos 2018 gecesinde Halkbank’ın internet sitesinde dolar kurunun 3.72, Avro kurunun ise 4.32 olarak gösterildiğini belirterek “İktidar doların artış nedenini hep ‘dış güçler’ olarak açıklarken kendi devletinin bankasının yazılımını ‘dış güçlere mi’ yaptırmaktadır? Bu çelişki değil midir” diye sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler