Korkut Boratav: Ciddi bir krizin başındayız

Prof. Dr. Korkut Boratav, ekonomide yaşanan gelişmeleri "Ciddi bir krizin başlangıcındayız" diye yorumladı.

Yayınlanma: 10.09.2018 - 10:48
Korkut Boratav: Ciddi bir krizin başındayız
Abone Ol google-news

Hocaların hocası olarak da bilinen Türkiye'nin duayen iktisatçısı Prof. Dr. Korkut Boratav, ekonomideki gidişatı değerlendirdi.

İçinden geçilen süreç için "Ciddi bir krizin başlangıcındayız" yorumunda bulunan Boratav, ekonomik bunalımının bankaları da kapsayan finansal krize dönüşebileceğini söyledi.

İlerihaber'den Meryem Yıldırım'ın sorularını yanıtlayan Boratav'ın ekonomideki gelişmelerin sorumluluğunun AKP iktidarı olduğunu belirtti.

"AKP'NİN ESERİ OLAN KRİZE DOĞRU GİTMEKTEYİZ"

Boratav şunları söyledi:

“2010’dan itibaren Batı merkez bankalarının uluslararası likiditeyi hızla genişletmesi, AKP iktidarını aynı “rehavet” ortamına tekrar teslim etti; Türkiye’nin dış kırılganlık göstergeleri daha da bozuldu; ülkemiz, “beş kırılgan yükselen ekonomi” grubunun kalıcı bir mensubu oldu. 2017’de uluslararası likiditenin daralma eğilimi ortaya çıkınca, finans kapital, “Güney” coğrafyasının en zayıf, kırılgan halkalarından çıkmaya başladı. Dış kaynak hareketlerinde yukarıda değindiğim “sert durma ve/veya tersine dönme” olgusu Türkiye’de de Mart 2018’de başladı. AKP ise aynı tarihlerde seçim ekonomisi dürtüsüyle kamu maliyesinin sürüklediği yüksek tempolu bir iç talep pompalamasını sürdürmekteydi. Enflasyon ve cari açık tırmandı; dış finansman gereksinimlerinin karşılanamayacağı Mart sonrasında ortaya çıktı. Önce Arjantin, sonra Türkiye kriz ortamına sürüklendi. Sırada bekleyen birkaç ülke daha var.

Şimdi, tüm unsurları ile AKP’nin “eseri” olan krize girmekteyiz. Reel ücretlerin, üretimin, istihdamın, milli gelirin gerilemesi biçiminde gerçekleşen ekonomik bunalım, bankaları da kapsayan finansal bir krize de dönüşebilir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler