Yeni Ekonomi Planı yurttaşın kaygılarını artırdı

Yeni Ekonomi Programı’nda işsizlik oranının çift hanede seyredecek olması, yurttaşın kaygılarını iyice artırdı.

Yayınlanma: 23.09.2018 - 23:06
Abone Ol google-news

<video:1088609>

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, gelecek 3 yıl için ekonomi vizyonunu ortaya koyacak olan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) açıklaması yurttaş tatmin etmedi. Özellikle işsizlik oranının çift hanelerde seyredecek olması, yurttaşın kaygılarını artırmış görünüyor.

<haber-dikey:1088423>

BBC’nin YEP verileriyle ilgili Ankara Ulus’ta konuştuğu bazı yurttaşlar, ekonominin düzeleceğine dair ümit beslese de, birçok kişi yakın gelecekte ekonominin düzeleceğine dair kuşku taşıyor.
Kriz nedeniyle alınan mali önlemler gerekçesiyle işsiz kaldığını söyleyen Sebahat Canbolat, “Enflasyon giderek artıyor ama asgari ücret yerinde sayıyor. Kriz nedeniyle işten çıkarıldım. Otomotiv sektöründe çalışıyordum 7 aydır. Ekonomik kriz en çok otomotiv sektörünü vurdu. Son dönemde sıfır araba satışı olmaya başladı. Annem ve babamla yaşıyorum. Emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

<haber-dikey:1089205>

Çember daralıyor

YEP’de 2018 için işsizlik hedefi yüzde 11.3 olarak açıklandı. Gelecek 3 yıl için yapılan tahminler, işsizlik oranının tek hanelere düşmeyeceğini gösteriyor. YEP’te belirlenen 2019 büyüme hedefi yüzde 2.3, enflasyon hedefi ise yüzde 15.9.

30 yıldır Milli Piyango bileti satışı yaparak geçinen İbrahim Servet Seçkin, “Çember bizim gibi dar gelirli insanlar için giderek daralacak. Dünyanın her yerinde iktisadi sıkıntılar arttığında emeksiz kazançlara ilgi artar ama bizim ülkemizde insanlar 2 liralık kazı kazanı bile düşünmeden almıyorlar. 500 adet kazı kazan satarsam günde 80 TL kazanıyorum.
Bugün 5 kilo yağın 35-40 TL, domatesin kilosunun 5-6 TL olduğu yerde kim krizden nasıl etkileniyorsa ben de o kadar etkileniyorum. Bugün bir tuvalet kâğıdı 60 TL. Ben eşimin rahatsızlığından ötürü bunu kullanmak zorundayım. Ekmeğin gramajı sürekli düşüyor. Ulaşım giderleri artıyor. Bizim gibi insanlar hiç taksiye binemiyor. Bir yıldır çocuklarımı sinemaya, akşam yemeğine götüremiyorum” diye konuştu.
İnşaat ustası olarak geçimini sağlayan Musa Boğan, bir aydır bir gün işe gidebildiğini belirterek, “Altın olmuş 500 TL. Düğüne gidemiyorum. Amele yevmiyesiyle altın alırken şimdi bir usta yevmiyesiyle altın alamıyorum” diye konuştu.

Uysal: Büyüme eksiye dönecek

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, 2019’un birinci ve ikinci çeyreğinde Türkiye’nin büyüme rakamlarında eksiye düşebileceği öngörüsünde bulundu.
Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği toplantıda konuşan Uysal, Türkiye’nin 2003-2013 arasında dünyada likidite bolluğunun yaşandığı dönemde Türkiye’nin gelen yabancı kaynakları verimli alanlara değil, gereğinden fazla tüketime ve inşaata kanalize ettiği için bu dış kaynakları geriye ödemeye imkân verecek geliri sağlayamadığından dolayı bugün sorunlar yaşadığını vurguladı.  

YEP’de 2021 yılı enflasyon hedefinin yüzde 6 açıklanmasına karşın Türkiye’nin kısa süre önce 10 yıllığına yüzde 20.7 faizle borçlandığını hatırlatan Uysal, “Ne yazık ki örtülü kur hedefi, cari açık ve işsizlik başta olmak üzere YEP’teki bazı hedeflerin tutmadığını görebiliriz” dedi.
Uysal, “Masum Değiliz Hiçbirimiz şarkısını söylememizin zamanı geldi. Merkez Bankası temmuzda yüzde 2-3 gibi makul faiz artışı yapsaydı bugün dolar kuru bu düzeylere gelmeyebilirdi” diye konuştu.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler