Enerji güvenliği de özele emanet

EPDK siber güvenlik için 24 Ekim’de ihaleye çıkıyor.

Yayınlanma: 30.09.2018 - 22:33
Abone Ol google-news

 

Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK), enerji zincirindeki kritik sistemlerin siber tehdit ve zafiyetlere karşı güvenliğini ikinci kez özel bilişim şirketlerine emanet ediyor.

Kurum, siber güvenlik için 24 Ekim’de ihaleye çıkıyor. EPDK, siber güvenlik ihalesini 2017’de de yaptı. Ankara merkezli bir bilişim firması, ihaleyi 790 bin TL fiyatla kazanmıştı. Yapılan ilk ihalenin süresi dolmak üzere olduğundan EPDK, ihaleyi yenilemeye hazırlanıyor. 24 Ekim’de yapılacak yeni ihale için hazırlanan şartnameye göre, EPDK’nin siber güvenliği firmanın 12 ay boyunca alacağı şu önlemlerle sağlanacak:

-EPDK altyapısındaki sistemler sürekli olarak izlenecek. Potansiyel güvenlik olaylarının erken tespiti amacıyla güvenlik izleme altyapısı kurulacak. Olası saldırılara ilişkin alarm ve raporlama mekanizmaları oluşturulacak.

-En az 6 kişilik bir ekip EPDK’nin sistemini 7 gün, 24 saat izleyecek. Firma, açık kaynaklardan da siber istihbarat bilgisi toplayabilecek. Ulusal Sibet Olaylara Müdühale Ekibi’nden alınan bilgiler, firmanın istihbaratı ile senkronize olacak.

-Firma; sistem üzerinde sürekli olarak zafiyet değerledirme, iyişleştirme ve güvenlik testleri yapacak.

-Kritik olaylar anlık olarak EPDK’ye bildirilecek. Firma, 2 saat içinde olaya yerinde müdahale edecek.

-Firma EPDK’nin siber güvenlik tehditlerine karşı hazırlık seviyesini değerlendirmek için sürekli zaafiyet analizi ve sızma testleri yapacak.

Mart 2015 ve Aralık 2016’da ülke genelinde saatlerce süren elektrik kesintisi, siber saldırı iddiası ile uzun süre tartışılmıştı. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, “Saldırılar genel olarak internet sitelerini ele geçirerek, sızmalar sağlama yönünde. Sızma girişimleri, Türkiye’nin ulusal elektrik şebekesinde büyük bir sabotaj hazırlığının da göstergesi” açıklaması yapmıştı.
Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin, AA’ya “Acil olarak yerli çözümlerle ek bir savunma hattı oluşturulmalı” açıklamasını yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler