Soylu'dan genelge: Vali emredecek, fiyat düşecek

Enflasyonu düşürmek için polisiye tedbirler arttı. İçişleri Bakanlığı, fahiş fiyat uygulayanlar için valiliklere “genel emir” çıkarma konusunda talimat verdi. Ekonomist Uğur Gürses, “Maliyeti ürün fiyatına yansıttınız; satış yapamadınız, durgunluktan stok birikti. Stokçu mu oldunuz” diye sordu

Yayınlanma: 11.10.2018 - 22:52
Abone Ol google-news

Enflasyonu düşürmek için polisiye tedbirler artmaya başladı. İçişleri Bakanlığı, son günlerde kurda yaşanan dalgalanmadan yararlanarak stokçuluk yapan ve fiyatlarını fahiş şekilde artıran işletmelere karşı harekete geçti.

Bakanlık, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9’uncu maddesine göre fahiş fiyat uygulayanlar için valiliklere “genel emir” çıkarma konusunda talimat verdi. Bu emirlere uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu’na göre gerekli adli ve idari işlemlerin uygulanmasını istedi.

Stokçuluk uyarısı

Ekonomist Uğur Gürses’e göre, “Artan maliyetleri ürün fiyatlarına yansıttınız; satış yapamıyosunuz ve durgunluktan stok birikti. Neyle suçlanacaksınız? Stokçulukla mı?
Serbest piyasayı kollukla sindirirseniz üretimi vurursunuz. İşte o zaman ürün kıtlığı, karaborsa, stokçuluk başlar. Bloomberg de, “Türk polisi markette diş macunu kontrolü yaparak enflasyonla mücadele ediyor” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı 81 il valiliğine gönderilen genelge ile, son dönemde kur kaynaklı gelişmeleri fırsat bilerek fahiş fiyat uygulayanlara karşı gerekli tedbirlerin alınması istendi. Genelgede, son günlerde bazı esnaf, firma ve işletmelerin, vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik piyasa koşullarında sunulan mal ve hizmetlere fahiş fiyat uyguladığı; bazı ürünleri ise stoklarında bekleterek fiyat artışına neden olduğu, bunun da vatandaşların esenliğini ve refahını tehdit edici bir durum oluşturduğu belirtildi.

Türk Lirası’ndaki değer kaybıyla birlikte raflardaki ürünlerin fiyatının yükselmeye başlamasının ardından bakanlıklar ve yerel yönetimler çeşitli denetimler başlattı. Çok sayıda belediye zabıtalarını pazar, manav ve marketlere göndererek fiyat ve stok denetimi yaptı. Ticaret Bakanlığı da Ticaret İl Müdürlükleri kanalıyla 4 bine yakın firmada 69 binden fazla ürün inceledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler