Berat Albayrak: 'Hal Yasası' TBMM gündemine gelecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kamuoyunda 'Hal Yasası' olarak bilinen düzenlemenin yakında TBMM gündemine geleceğini söyledi.

Yayınlanma: 15.10.2018 - 11:24
Abone Ol google-news

<video:1111705>

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekenomideki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Albayrak, ekonomideki olumsuz havanın dağılmaya başladığını söyledi.

Kamuoyunda 'Hal Yasası' olarak bilinen düzenlemenin önümüzdeki yakın süreçte TBMM gündemine geleceğini kaydeden Albayrak, şunları söyledi:

"Sebze ve meyve fiyatlarına doğrudan etki eden, suni süreçleri azaltacak hal yasasının önümüzdeki çok yakın süreçte TBMM gündemine geleceğini biliyoruz. İnşallah komisyonculuk tarihe karışacak. Satışta rekabet üst düzeye çıkacak, ve yeni haller, yeni satış alanları, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkanlarının artırılması sağlanacak. Soğuk hava depolarıyla lojistikteki kayıpların da önüne geçilecek. Türkiye’de bu ekosistemin kurulması sadece enflasyon açısından değil, aynı zamanda gıda ürünlerine çok daha makul fiyatlarla erişilmesi açısından da önemli. Burada bu yasal düzenlemenin yanında belki dünyada örneği olmayacak bir modeli çalışıyoruz. Çok başarılı bir modelle; tarladan çatala kadar çok güçlü bir ekosistem oluşturarak, çok profesyonel yetkin bir altyapı oluşturularak hem ürün kalitesi, hem maliyeti, hem zamanlaması, hem de israfı noktasında kritik bir ekosistem oluşturacağız. Sadece tarımda değil tüm alanlarda sağlanacak güçlü koordinasyonla üretici fiyatlarında etkili olan süreçlere karşı aksiyon adımları güçlü bir şekilde atılacak. Tüm üretim ve girdi maliyetlerini düşürmek için reel sektöre destek vermeye devam edeceğiz. "

HAL YASASI NEDİR?

Kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılacak düzenlemeyle sebze ve meyve ticareti sektöründe dönüşümler öngörülüyor.

Yasada yapılacak düzenleme ile sebze ve meyvenin borsası niteliğindeki hallerin sayısının düşürülmesi, ürün çeşitliliğinin ve işlem hacminin artması planlanıyor.

Yasanın revize edilmesiyle üretici ile tüketici arasındaki komisyoncuların kaldırılıması amaçlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler