Arçelik 500 milyon liraya TV üretecek

Yıllık 3.2 milyon adet üretimin yapılacağı Çerkezköy’deki elektronik fabrikasında 1600 kişiye istihdam sağlanacak. Yüzde 65’i ihraç edilecek.

Yayınlanma: 24.10.2018 - 22:55
Abone Ol google-news

 

İlk televizyonu 50 yıl önce tüketicileriyle buluşturan Arçelik, yeni nesil akıllı televizyonlarını üreteceği elektronik fabrikasını Çerkezköy’de 500 milyon TL’lik yatırımla açtı.

Yıllık 3.2 milyon adet üretimin yapılacağı fabrika, 1600 kişiye istihdam sağlayacak. Fabrika üretiminin yüzde 65’i, 48 ülkeye ihraç edilecek. TV’lerinin yanı sıra videowall (görüntüleme sistemi) ve yazar kasa üretiminin de yapılacağı fabrikada, günlük TV üretim kapasitesi 12 bin adet; yıllık yazar kasa üretim kapasitesi de 650 bin adet olacak.

Arçelik’in daha önce Beylikdüzü’nde bulunan ve üretimin sonlandırıldığı tesisinin yer aldığı arazi ise, Ar-Ge merkezi olarak kullanılacak.

Beş yılda 35 milyar TL

Ekonomik koşullara rağmen son beş yıldaki yatırım tutarlarının 35 milyar TL’ye ulaştığını söyleyen Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Çerkezköy’deki yatırımlarının, bölgeye gelecek 2 bin 700 yan sanayii çalışanlarıyla 15 bin kişilik bir ekosistemi etkileyeceğini belirtti.
Yatırımın finansmanı için Arçelik’in özel bir borçlanmaya gitmediğini aktaran Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, yatırımda Arçelik bilançosunu kullandıklarını ifade etti.

‘Yeni marka satın alabiliriz’

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “İhracat üssü olarak konumladığımız fabrikada geliştirdiğimiz ürünlerin yüzde 65’ini 48 farklı ülkeye ihraç edeceğiz” dedi. Bulgurlu,
Çerkezköy bölgesinde zaten çok gelişmiş olan endüstriye hem yerli hem de yabancı önemli yeni yatırımlar eklenmesinin önünü açtıklarını anlatarak, “Arçelik’in malzeme tedariki sağladığı 365 firma arasında yer alan Koreli bir firma Çerkezköy’e yatırım yapma kararı aldı. Ana fabrika dışında toplam 100 milyon TL’lik yardımcı sanayi yatırımı yapılarak, toplam 40 bin metrekarede 700 kişiye ek istihdam sağlanmış oldu” diye konuştu.

Bulgurlu, beyaz eşya iç pazarında bu yıl yüzde 10’a kadar daralma olacağını öngördüklerini söyledi. Maliyet artışlarının etkisiyle iç pazarda zam yapmak yerine fiyat artışlarının dengelenmesi mücadelesinin uluslararası pazarlarda aranacağını kaydeden Bulgurlu, “Arçelik’in uluslararası piyasalarda yerel markalarla büyüme stratejisi var; marka satın alma önümüzdeki dönem mutlaka gündeme gelecek” dedi. Odak noktalarının Asya, Yakındoğu ve Afrika olduğunu dile getiren Bulgurlu, “En önemli pazarlarımızdan İngiltere pazarı Brexit öncesi biraz daraldı; Brexit sonrası lojistik hazırlığımızı yapacağız ama yoğun şekilde ürün stoklama düşüncemiz yok” dedi.

Şu anda gündemlerinde yeni bir tahvil ihracının olmadığını da belirten Bulgurlu, “Arada oluşan nakit ihtiyaçlarımızı kısa vadeli borçlanmayla tamamlamaya devam edeceğiz. Döviz pozisyonu taşımıyoruz, tamamen hedge etme (riskten korunma) yoluna gidiyoruz” diye konuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler